Košický U. S. Steel uvažuje o možnom prepustení 15 % zamestnancov

NETKY.SK • 3 December 2015, 11:33 • 2 min
Košický U. S. Steel uvažuje o možnom prepustení 15 % zamestnancov

KOŠICE - Manažment košického U. S. Steel sa v týchto dňoch zaoberá plánom na úbytok pracovných miest. Ohrozených môže byť až 15 % pracovných miest, čo je viac ako 1500 zamestnancov. Informoval o tom dnes denník Korzár.

slovakia

left justify in out

Prepúšťanie by sa malo týkať najmä technicko-hospodárskych pracovníkov. Prví z nich by mohli odísť v apríli budúceho roka, keďže v marci sa končí platnosť súčasnej kolektívnej zmluvy. Jedným z dôvodov je podľa denníka aj zvýšenie produktivity práce a zvýšenie hodnoty železiarní v prípade, ak by sa ich U. S. Steel rozhodol predať. Je možné, že Američania sa chcú sústrediť na tamojšie prevádzky, ktoré v súčasnosti majú kvôli lacnej čínskej oceli veľké problémy s odbytom svojich výrobkov a musia obmedzovať výrobu.

 

Šéf železiarenských odborov Mikuláš Hintoš denníku potvrdil, že už z viacerých strán zachytil informácie o možnom znížení počtu zamestnancov, pokiaľ ich však nepotvrdí vedenie podniku, nechce sa vyjadrovať.

 

"Vami uvádzaných 15 % môže vyvolávať až paniku. Môžem povedať, že vedenie spoločnosti nám navrhlo prejsť už tento mesiac na štvordňový pracovný týždeň, čo sme odmietli. Hovorili sme aj o plánovanej redukcii pracovných miest najmä z radov THP zamestnancov. Oficiálny návrh sme však nedostali, ak ho budeme vidieť, potom sa vyjadríme," doplnil.

 

Vedenie spoločnosti neodpovedalo, koľkých ľudí by sa možné prepúšťanie v U. S. Steel mohlo dotknúť. Podľa riaditeľa odboru vonkajších vzťahov firmy Jána Baču je však momentálna situácia veľmi komplikovaná a musia na to pružne reagovať.

 

"Musíme pritom chrániť naše podnikanie a zároveň dodávať našim zákazníkom všetko, čo si objednali v tej najvyššej kvalite. Pracujeme vo vysoko konkurenčnom prostredí, preto konkrétne spôsoby, ako to robíme, nezverejňujeme. Určite dodržíme platnú kolektívnu zmluvu," povedal pre Korzár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies