Košický U.S. Steel skončil vlani so stratou 369 miliónov

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 13:14 • 2 min
Košický U.S. Steel skončil vlani so stratou 369 miliónov

BRATISLAVA - Košický U.S. Steel skončil v minulom roku v strate 369 mil. eur. Oproti roku 2012, kedy oceliarne vykázali zisk na úrovni 28 mil. eur, to znamenalo zhoršenie hospodárskeho výsledku o takmer 400 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť tvrdí, že za zhoršením hospodárskeho výsledku je vplyv zníženia hodnoty nehnuteľností, strojov a zariadení a nehmotného majetku a tiež pokles predajných cien. Celkové výnosy spoločnosti medziročne klesli o takmer 9,5 % na 2,243 mld. eur. U.S. Steel v Košiciach pritom vlani vyrobil 3,6 mil. ton surového železa a 4,2 mil. ton brám.

 

Ako sa ďalej uvádza vo výročnej správe U.S. Steel Košice, spoločnosť vlani zaúčtovala zníženie hodnoty nehnuteľností, strojov a zariadení a nehmotného majetku vo výške 466 mil. eur. “Tento náklad bol čiastočne kompenzovaný vplyvom odloženej dane vo výške 103 mil. eur zahrnutej v položke ostatného neobežného majetku,” konštatuje sa vo výročnej správe. Celkové aktíva spoločnosti tak medziročne klesli o 345 mil. eur na 1,471 mld. eur. 

 

Na hospodárenie firmy podľa šéfa podniku Georga Babcoka vplývali zložité ekonomické podmienky v Európe. Svoje zohral aj meniaci sa systém obchodovania s povolenkami CO2 a ambiciózne ciele Európskej únie v oblasti životného prostredia vyžadujúce od priemyselných podnikov veľké investície, čo ich znevýhodňovalo oproti konkurencii mimo Európskej únie. Spoločnosť U.S. Steel Košice bola podľa jej prezidenta navyše znevýhodnená aj vysokými cenami energií na Slovensku v porovnaní s hutníckymi výrobcami v okolitých štátoch. 

 

“Považujeme za nevyhnutnosť integrovať klimatické ciele, ako aj energetickú politiku Európskej únie s prioritami priemyselnej politiky tak, aby sa navzájom dopĺňali a podporovali a nie si protirečili. Nemenej dôležitá je aj predvídateľnosť politík a krokov Európskej únie, keďže investičné rozhodnutia v našom sektore robíme v horizonte desať a viac rokov,” píše v rámci výročnej správy George Babcoke. 

 

Spoločnosť U.S. Steel Košice vznikla prevzatím niekdajšieho hutníckeho kombinátu VSŽ americkou spoločnosťou U.S. Steel Corporation v júni roku 2000. V súčasnosti podnik spolu s dcérskymi spoločnosťami patrí k najväčším výrobcom plochých valcovaných výrobkov v Európe, ktoré dodáva najmä pre automobilový, strojársky a elektrotechnický priemysel. Ročná kapacita výroby podniku je 4,5 mil. ton brám. Ku koncu minulého roka spoločnosť zamestnávala 10 458 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies