Košický U.S. Steel ničí čínska konkurencia, zavádzajú trojdňový víkend

NETKY.SK • 22 December 2015, 08:53 • 2 min
Košický U.S. Steel ničí čínska konkurencia, zavádzajú trojdňový víkend

BRATISLAVA - Košické železiarne doplácajú na lacnú konkurenciu z Číny. Práve tá je jedným z hlavných dôvodov prepadu záujmu o európsku oceľ.

slovakia

left justify in out

Košická fabrika U. S. Steel sa aj preto rozhodla prijať radikálny krok - začiatkom budúceho roka zostanú tisícky zamestnancov jeden pracovný deň v týždni doma. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny (HN). Na situáciu upozornila aj RTVS.

 

"Počas celého januára sa bude pracovný týždeň krátiť o jeden deň. Návrh vedenia počítal s obmedzením počas celého prvého kvartálu roka, čo sme odmietli," potvrdil pre HN odborársky predák košických hutníkov Mikuláš Hintoš. Informáciu HN potvrdila aj samotná fabrika. Za deň, počas ktorého oceliari na určených pracoviskách nebudú pracovať, dostanú 60 % z priemerného zárobku.

 

Závod uvádza ako jednu z príčin krátenia výroby fakt, že čínska oceľ je oproti západnej konkurencii lacnejšia v priemere o 50 USD za tonu. "Situáciu na trhu s oceľou komplikujú extrémne vysoké objemy dumpovaných produktov dovážaných do Európy v posledných mesiacoch," zdôvodnil prijaté opatrenie hovorca spoločnosti U. S. Steel Ján Bača.

 

Američania nesiahli po krátení pracovného času v Košiciach po prvý raz. Počas hospodárskej krízy v roku 2009 si zamestnanci povinne vyberali predĺžený víkend počas šiestich mesiacov. Naposledy sa jeden deň v týždni v železiarňach nevyrábalo v januári 2011, keď oceliarskej fabrike dramaticky klesli objednávky.

 

Rovnaká situácia sa opakuje aj dnes. "Dôvodom obmedzenia výroby je nízka zákazková náplň. Dosiahli sme úroveň roku 2009," vysvetlil dôvody Hintoš. Kým priemerné vyťaženie výrobných kapacít železiarní sa od januára do septembra tohto roka pohybovalo na úrovni 90 %, v závere roka kleslo približne na 70 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies