Košický súd zobral matke dieťa za výchovnú facku

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 18:21 • 2 min
Košický súd zobral matke dieťa za výchovnú facku

KOŠICE – Ani nie šesťročného syna Dominika zobral matke Erike Vasiľovej predbežným opatrením Okresný súd Košice I na návrh košického Úradu práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Informoval o tom prezident Asociácie prijímateľov sociálnych služieb SR (APSS SR) Silvester Obuch.

slovakia

left justify in out

Asociácia takéto konanie úradu práce, ako aj Okresného súdu Košice I považuje za škandalózne, nerešpektujúce základné práva rodiča, dieťaťa a blízkych príbuzných dieťaťa.

„Asociácia bezodkladne podnikne kroky potrebné pre urýchlené vrátenie Dominika matke alebo jeho najbližšej rodine,“ uviedol Obuch. Doložil, že s ohľadom na podivné skutočnosti žiada asociácia Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR o vyjadrenie sa k takýmto praktikám a odbor kontroly, vládneho auditu, štátneho dozoru a dohľadu o to, aby bezodkladne vykonal kontrolu v n. o. Dorka a na ÚPSVaR Košice. Súčasne žiada Útvar hlavného kontrolóra a Odbor sociálnych vecí a zdravotníctva Košického samosprávneho kraja (KSK), aby bezodkladne vykonali kontrolu poskytovania sociálnych služieb v n. o. Dorka. Tieto kroky podporí asociácia protestnými zhromaždeniami pravdepodobne tento týždeň pred košickým úradom práce, Úradom KSK, Magistrátom mesta Košice a aj pred neziskovou organizáciou Dorka.

Ako uviedol Obuch, asociácia už pred časom poukazovala na nevhodné podmienky bývania matiek s deťmi u neverejných poskytovateľov sociálnych služieb Dorka a Arcidiecézna charita. Erika Vasiľová so synom Dominikom boli do 28. februára dva roky klientmi strediska krízovej intervencie KSK. Nariadenie kraja však klientov po dvoch rokoch núti sťahovať sa do iných krízových centier. Obuch uviedol, že 1. marca ich na základe nariadenia, nemajúceho oporu v zákone, z garsónky strediska krízovej intervencie vysťahovali k neverejnému poskytovateľovi Dorka. V prípade Eriky Vasiľovej to bolo ubytovanie v dvojgarsónke, kde s päťročným Dominikom bývala v izbe s kuchynskou linkou a druhá matka s 18-ročnou dcérou a 16-ročným synom v izbe dvojgarsónky s tým, že mali neobmedzený vstup do kuchyne obývanej dvoma osobami.

Vasiľová sa 23. mája od riaditeľky zariadenia núdzového bývania Dorka Jolany Šulekovej dozvedela, že súd jej predbežne Dominika odobral. Z dokumentov sa Erika Vasiľová dozvedela, že na základe hlásenia sociálnych pracovníkov n. o. Dorka zo 16. mája dal úrad práce Košice návrh na odobratie Dominika. Podľa asociácie neobvykle rýchlo, už 22. mája rozhodol Okresný súd Košice I a nariadil predbežné opatrenie, ktorým umiestnil Dominika Vasiľa do starostlivosti Krízového centra Dorka, Hemerkova 28 do právoplatného rozhodnutia vo veci samej. Matke uložil podrobiť sa psychologickému a odbornému poradenstvu. O odobratí dieťaťa matke rozhodol súd bez jej vedomia a vypočutia na návrh košického ÚPSVaR, ktorého kompetentní zamestnanci matku a dieťa ani nevideli a nemali vedomosť o tom, v akých zúfalých podmienkach krízového centra Dorka matka s dieťaťom žije.

O umiestnení Dominika Vasiľa do starostlivosti krízového centra Dorka rozhodol súd bez vedomia jeho otca Petra Mackových, ktorý sa so synom pravidelne stretáva, platí výživné matke, riadne pracuje a žije v spoločnej domácnosti so svojou matkou Máriou Mackových,“ hovorí Obuch.

Dominika 23. mája úradníci vyzdvihli zo škôlky, do ktorej ho jeho matka pravidelne každý deň ráno vodievala. Zúfalí rodičia Dominika, jeho babka a dvaja bratia Eriky Vasiľovej nevedia, kde sa ich syn, vnuk a synovec nachádza. „Vedenie n. o. Dorka im to odmieta oznámiť. Jeho matka je naďalej ubytovaná v Dorke, avšak Dominik tam nie je napriek tomu, že na uvedenú adresu ho umiestnil súd. Erika Vasiľová sa domnieva, že jej syna n. o. Dorka umiestnila k profesionálnym rodičom,“ uviedol Obuch. Doložil, že v čase dočasnej možnej zdravotnej indispozície matky, ktorá však nie je doposiaľ preukázaná, mal zveriť súd Dominika otcovi alebo blízkym príbuzným matky či otca, ktorí by sa načas o neho postarali a nie údajnej neziskovke Dorka, ktorá vzápätí po odobratí syna oznámila matke, že bez dieťaťa nie je dôvod na jej zotrvanie u nich, keďže ubytovanie Dorka poskytuje len matkám s deťmi.

Podľa úradu práce dieťa bolo dočasne odňaté matke pre podozrenie z týrania. Riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Košice Margita Adamčíková dnes v odpovedi na otázky agentúry SITA uviedla, že dieťa bolo dočasne vyňaté zo starostlivosti matky pre podozrenie na fyzické a psychické týranie. „Podnet podalo zariadenie núdzového bývania Dorka. Šetrením v škôlke sa zistilo, že už v minulosti malo dieťa modriny, nejde teda o jednorazové konanie. Táto situácia bola vyhodnotená ako vysoký stupeň ohrozenia života a zdravia dieťaťa, preto úrad podal návrh na súd na vydanie predbežného opatrenia,“ uviedla Adamčíková.

Na otázku, prečo úrad práce nenavrhol dočasne umiestniť dieťa u otca, respektíve u blízkych príbuzných, Adamčíková odpovedala, že otec sa s chlapcom nijakým spôsobom nekontaktuje, nezaujíma sa o neho. Nie je medzi nimi vytvorená žiadna citová väzba, čo deklaruje aj rozhodnutie súdu o úprave rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu z minulého roku, preto úrad rozhodol o dočasnom umiestnení dieťaťa v krízovom stredisku.

Adamčíková na výhrady asociácie uviedla, že úrad vykonal nevyhnutné opatrenie na zabezpečenie ochrany života a zdravia dieťaťa. „Podotýkame, že ide len o dočasné a nevyhnutné opatrenie súdu. Dieťa bolo ponechané v rovnakom zariadení v profesionálnej rodine, kde môže s matkou a dieťaťom pracovať odborný tím profesionálov a poskytnúť im odborné a psychologické poradenstvo, ktoré bol nariadené súdom tak, aby sa dieťa mohlo vrátiť späť do starostlivosti matky. Nie je zámerom úradu oddeliť dieťa od matky, práve naopak, odborným prístupom docieliť to, aby dieťa mohlo byť so svojou matkou,“ tvrdí Adamčíková.

Ako agentúru SITA informovala riaditeľka neziskovej organizácie Dorka Jolana Šuleková, Dorka podala na úrad práce Košice upozornenie na porušenie práv dieťaťa a zároveň podala trestné oznámenie. V oboch oznámeniach bolo popísané konanie matky, ktoré bolo vyhodnotené ako porušenie práv dieťaťa. Išlo o opakované konanie matky a dohovor neviedol k zmene jej správania. Informuje, že otec dieťa v zariadení nikdy nenavštívil. „Pokiaľ sa nájdu blízke osoby, ktoré budú mať záujem ujať sa osobnej starostlivosti o dieťa, táto má prednosť pred ústavnou starostlivosťou,“ uvádza Šuleková. Na margo vyjadrenia asociácie o škandálnom postupe Šuleková uviedla, že bolo by vhodné vyčkať na závery súdnoznaleckých posudkov a tak kvalifikovať postup. „Určite vieme, že matka sa takto správala aj predtým, je však jednoduchšie tváriť sa, že je všetko v poriadku,“ tvrdí Šuleková. Upozornila tiež na to, že takýto útok na zariadenie a úrad práce môže ochromiť činnosť sociálnoprávnej ochrany detí. Tí, ktorí budú vedieť, že rodič týra dieťa, nebudú to chcieť oznámiť a úrad práce, ktorý je často kritizovaný za to, že nekoná, po tomto postupe médií bude mať problém účinne zasiahnuť. „Myslíme si, že aj zverejnenie osobných údajov a fotografie dieťaťa bolo porušením práv dieťaťa, ktoré môže teraz byť vystavené „poznámkam“ sociálneho prostredia, v ktorom sa teraz nachádza. Nie je ospravedlnením, že matka na to dala súhlas,“ hovorí Šuleková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies