Košický súd chce Csatáryho úmrtný list

NETKY.SK • 12 August 2013, 11:37 • 2 min
Košický súd chce Csatáryho úmrtný list

BRATISLAVA/KOŠICE - Košický krajský súd zastaví konanie proti zosnulému Ladislavovi Csatárymu až po tom, ako mu doručia úmrtný list.

slovakia

left justify in out

"Krajský súd v Košiciach si vyžiada úmrtný list nebohého Ladislava Csatáryho, a potom rozhodne o zastavení konania," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová. Proces s mužom odsúdeným na doživotie za vojnové zločiny z čias druhej svetovej vojny sa konal aj na súde v Košiciach. Senát krajského súdu mal v júli na verejnom zasadnutí rozhodnúť o zaradení Csatáryho do príslušného ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Pre Csatáryho neprítomnosť súd pojednávanie odročil na neurčito. Problémom bolo, že súdu nebola doručená poštová návratka o tom, že si Csatáry prevzal predvolanie na pojednávanie.

Csatáry zomrel v nemocnici v Budapešti vo veku nedožitých 99 rokov, informoval dnes internetový server Budapest Report. Podľa zverejnených správ mal zápal pľúc. 

Csatáry sa podľa obvinení podieľal na odsune tisícov košických Židov nacistami počas druhej svetovej vojny. V období od 15. mája do 2. júna 1944, keď mal Csatáry na starosti košické geto, odviezli takmer 15-tisíc tamojších Židov do koncentračného tábora Osvienčim. Csatáry sa údajne aktívne zúčastnil na týraní, poprave a deportácii Židov z Košíc. Bol odsúdený v neprítomnosti československým súdom na trest smrti, rozsudok bol neskôr zmenený na trest odňatia slobody na doživotie. Maďarské orgány zadržali Csatáryho v júli minulého roku v Budapešti, kde ho po desaťročiach unikania pred spravodlivosťou vypátralo židovské Centrum Simona Wiesenthala. To ho zaradilo na prvé miesto najhľadanejších nacistických zločincov. Csatáry svoju vinu do konca popieral.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona