Aktualizované: Košický krajský súd vzal Antonina Vadalu do väzby

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 12:51 • 2 min
Aktualizované: Košický krajský súd vzal Antonina Vadalu do väzby

KOŠICE - Sudca košického krajského súdu vo štvrtok rozhodol o vzatí talianskeho podnikateľa Antonina V. do predbežnej väzby. Potvrdila to hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová. Antonino V. je v Taliansku trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz.

slovakia

left justify in out

Sudca tak vyhovel návrhu, ktorý v utorok (13.3.) podal krajský prokurátor. Prokuratúra začala vykonávať predbežné vyšetrovanie o európskom zatýkacom rozkaze. Antonina V. predviedli pred sudcu ozbrojení strážcovia, pôsobil vyrovnane a na novinárske otázky nereagoval. "Bol som včera za klientom v cele predbežného zadržania, kde som sa ho pýtal, či sa chce vyjadrovať pre médiá ohľadne tejto záležitosti. Odpovedal mi, že nechce, a ani ma nesplnomocnil, aby som sa vyjadroval ja," uviedol právny zástupca zadržaného Jaroslav Hamza.

 

Hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko v stredu (14.3.) TASR informoval, že Antonino V. (1975) je v Taliansku stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami. "Podľa obvinenia sa od decembra 2013 do decembra 2015 spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky," uviedol.

 

Účelom predbežnej väzby je podľa jeho slov zabezpečiť prítomnosť zadržanej osoby na území Slovenskej republiky tak, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze. Krajská prokuratúra Košice prostredníctvom slovenského národného zastúpenia Eurojust požiadala taliansku stranu o poskytnutie dodatočných informácií v zmysle zákona. "Ak súd návrhu prokuratúry vyhovie, tá bude mať 40 dní na to, aby mu doručila originál zatýkacieho rozkazu s príslušnými dokladmi, ktoré poskytne talianska prokuratúra," konštatoval Filičko.

 

Antonina V. zadržala polícia v tejto súvislosti v utorok v skorých ranných hodinách v Michalovciach. Zadržaný bol už aj predtým, a to pár dní po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Približne po jednom dni ho vtedy polícia z cely predbežného zaistenia prepustila na slobodu. 

 

O tomto talianskom podnikateľovi, ktorý sa usadil na východe Slovenska, písal okrem iných pred svojou smrťou novinár Ján Kuciak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona