Košický kraj ani správa ciest nezanedbali údržbu mosta cez Ružín

NETKY.SK • 4 Január 2017, 13:51 • 2 min
Košický kraj ani správa ciest nezanedbali údržbu mosta cez Ružín

KOŠICE – Košický samosprávny kraj (KSK), ani jeho správa ciest nič nezanedbali pri kontrole a údržbe mosta na ceste II547, ktorý sa klenie nad priehradou Ružín, ktorý je pre havarijný stav uzavretý od 24. decembra 2016. Vyplýva to z informácií, ktoré dnes na tlačovej besede prezentovali riaditeľ Úradu KSK Ondrej Bernát a riaditeľ Správy ciest KSK Zoltán Bartoš.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol Bartoš, most cez Ružín bol pravidelne udržiavaný a v zmysle platných technických predpisov sa vykonávali bežné a hlavné prehliadky. Až v novembri 2015 pri hlavnej prehliadke zaevidovali zhoršený stavebno-technický stav mosta a most bol zaradený do stupňa päť zo sedemstupňového hodnotenia. Subjekty a vodiči nákladnej dopravy však nerešpektovali obmedzenia, pokiaľ ide o zníženie rýchlosti, ani pokiaľ išlo o obmedzenie prejazdu nákladných vozidiel nad 12 ton. Prejazdy ťažkých vozidiel spôsobovali nadmerné vibrácie konštrukcie mosta, čo viedlo k rapídnemu zhoršeniu jeho technického stavu v priebehu roka, pričom svoju rolu zohrali aj poveternostné a miestne klimatické podmienky.

 

„Do desiatich dní by sme mali mať k dispozícii spracovanú odbornú štúdiu realizovateľnosti, v ktorej statik navrhne riešenie rekonštrukcie mosta. Návrh posúdi ešte konzílium stavebných odborníkov a statikov z akademickej obce aj z praxe, aby to riešenie bolo optimálne. Na základe toho by sme potom po konzultáciách s Úradom pre verejné obstarávanie išli k výberovému konaniu tak, aby sme dodržali platnú legislatívu. V žiadnom prípade nedôjde k priamemu zadaniu, priamej zákazke. Chceme, aby bolo všetko transparentné,“ povedal Bernát. Doložil, že budú hľadať také riešenie, ktoré bude cenovo výhodné, pričom budú brať do úvahy aj časový faktor realizácie, no musí byť taký technologický postup, aby ten most vydržal ďalších 50 rokov. Podľa Bernáta približne za poldruha mesiaca by mohol byť už známy aj zhotoviteľ aj termín ukončenia rekonštrukcie.

 

Ako uviedol Bernát, kraj má pripravené finančné prostriedky nielen na sanačné práce a zabezpečenie prevádzky obchádzkových trás. V pláne je nákup deväťmiestneho vozidla s náhonom na všetky nápravy, ktorým chcú prevážať deti z Opátky do školského zariadenia v Košickej Belej, pričom o systéme ešte rokujú s obcou. Voziť deti by mal začať pravdepodobne už v priebehu budúceho týždňa. Na samotnú rekonštrukciu mosta chce kraj použiť prostriedky zo svojho rezervného fondu a z prebytku rozpočtu za rok 2016. V prípade potreby opravu KSK dofinancuje zo schváleného úveru, ktorý má schválený z Európskej investičnej banky. V tejto súvislosti KSK oslovil aj Vládu SR so žiadosťou o finančnú pomoc pri riešení. „Nebudeme však čakať, financovanie tejto rekonštrukcie je pre kraj prioritou číslo jedna,“ vyhlásil Bernát.

 

Zdôraznil, že napriek týmto neplánovaným výdavkom, „v žiadnom prípade nebudú dotknuté plánované investície do cestnej infraštruktúry v tomto a budúcom roku v celkovom objeme 24 miliónov eur v okresoch Gelnica a Spišská Nová Ves, kde nie je ani jedna cesta prvej triedy".

 

Košický samosprávny kraj prevzal od štátu do svojej správy 655 mostov, z toho 270 mostov vykazuje určitý stupeň poškodenia. Na ich opravy pri preberaní nedostal od štátu peniaze, pričom ide približne o 700 miliónov eur. Dlhový deficit investícií nielen do mostov, ale aj do ciest druhej a tretej triedy sa KSK postupne snaží odstrániť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona