Košickí sudcovia vyslovili obavy v súvislosti s previerkami

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 16:03 • 2 min
Košickí sudcovia vyslovili obavy v súvislosti s previerkami

KOŠICE - Novela ústavy vyvoláva obavy z reálnej možnosti neprípustného zásahu do nezávislosti súdnictva a sudcov, uviedli sudcovia obvodu Krajského súdu v Košiciach v stanovisku, ktoré prijali na dnešnom zhromaždení v súvislosti s novelou.

slovakia

left justify in out

Účastníci zhromaždenia vyslovujú plnú podporu rozhodnutiu Súdnej rady SR bezodkladne sa obrátiť na orgány Európskej siete súdnych rád o pomoc a zaujatie stanoviska. O zhromaždení informoval predseda košického krajského súdu Imrich Volkai.

Vážne znepokojenie vyslovilo aj plénum Najvyššieho súdu SR a následne Súdna rada SR schválila uznesenie a zámer požiadať o zaujatie stanovisko k ústavným zmenám Európsku sieť súdnych rád (ENCJ). 

 

Ako sa ďalej v stanovisku košických sudcov uvádza, sú si plne vedomí, že sú súčasťou spoločnosti, ktorej slúžia a nemôžu efektívne vykonávať spravodlivosť bez dôvery verejnosti. Zámer zákonodarnej moci zvýšiť dôveryhodnosť súdnej moci zavedením nového ústavného predpokladu výkonu funkcie sudcu, spočívajúceho v existencii sudcovskej spôsobilosti, ktorého predpoklady sa zisťujú prostredníctvom orgánu výkonnej moci (Národný bezpečnostný úrad) v súčinnosti s ostatnými zložkami bezpečnostných služieb štátu, výrazne naznačujú, že právne postavenie sudcov nie je spôsobilé zaručiť sudcovi individuálnu nezávislosť v zmysle ústavy, čo je neprípustným zásahom do nezávislosti súdnictva. 

 

Sudcovia zároveň tvrdia, že legislatívna zmena zároveň dôsledne nevylučuje možnosť pravej retroaktivity pri posudzovaní predpokladov spôsobilosti sudcu, ktorá je v materiálnom právnom štáte neprípustná aj podľa konštantnej judikatúry ústavného súdu. 

 

Spochybňujú aj úpravu postavenia orgánov výkonnej moci v procese zabezpečovania podkladov pre rozhodovanie súdnej rady i ústavného súdu v rámci celoplošného preverovania všetkých súčasných sudcov. Podľa nich úprava naznačuje aj nedôsledné rešpektovanie základných zásad spravodlivého procesu, spočívajúceho v bezpodmienečnej nevyhnutnosti dodržiavania zásady rovností zbraní a zákazu inkriminácie vlastnej osoby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies