Košickí poslanci schválili rekordný rozpočet vo výške 220 miliónov eur

NETKY.SK • 9 Február 2015, 10:55 • 2 min
Košickí poslanci schválili rekordný rozpočet vo výške 220 miliónov eur

KOŠICE - Poslanci košického mestského zastupiteľstva na dnešnom rokovaní schválili vyrovnaný rozpočet v rekordnej výške viac ako 220 miliónov eur. Za rozpočet hlasovalo 32 poslancov, dvaja boli proti a šiesti sa zdržali.

slovakia

left justify in out

Príjmovú stránku pozitívne ovplyvnili kapitálové príjmy, mesto má tento rok získať v rámci grantov a transferov zo štátneho rozpočtu a eurofondov vyše 68 miliónov eur. Mesto ráta s bežnými príjmami takmer 133 miliónov eur a výdavkami vyše 126 miliónov eur. Najviac peňazí pôjde na školstvo - 51,7 milióna eur. Chod samosprávy bude stáť vyše deväť miliónov, doprava 23,6 milióna. Na program Zdravé mesto je navrhovaných vyše 18 miliónov eur.

 

Mestské časti dostanú od mesta z podielových daní 8,596 milióna eur. Ďalších vyše 800-tisíc eur dostanú mestské časti, ktoré zabezpečujú terénnu opatrovateľskú službu a prevádzku zariadení opatrovateľskej služby. 

Najviac z kapitálového rozpočtu pôjde na dopravu – až 74 miliónov eur. Peniaze sú určené pre stavby v rámci projektu integrovanej koľajovej dopravy a na modernizáciu električkových uzlov. Ráta sa aj s vyše pol miliónom eur na výstavbu bytov v nájomnom dome na Luníku IX. 

 

Rozdiel medzi bežnými a kapitálovými príjmami a výdavkami, viac ako šesť miliónov eur, bude krytý z príjmov z finančných operácií, ktoré sa plánujú na viac ako 18 miliónov eur. Takmer sedem miliónov eur prevedie mesto do tohtoročného rozpočtu z rezervného fondu a ďalších sedem miliónov bude bezúročná návratná pomoc zo štátneho rozpočtu. 

 

Vo výdavkoch z finančných operácií je zahrnuté splácanie istín z bankových úverov vo výške 4,8 milióna eur, ako splátka pre Štátny fond rozvoja bývania vo výške 230 754 eur. Mesto chce tento rok uhradiť 6,41 milióna eur ako finančné plnenie vyplývajúce zo súdneho sporu a následnej mimosúdnej dohody o urovnaní v kauze Strelingstav. 

Ako informoval predseda Rady starostov a starosta košickej mestskej časti Západ Ján Jakubov, rada starostov navrhuje zastupiteľstvu predložený návrh rozpočtu schváliť. Za schválenie rozpočtu sa vyslovili aj poslanci z poslaneckého klubu strany Smer-SD. Poslanci v rozprave však kritizovali, že rozpočet nevychádza z nejakej strategickej koncepcie rozvoja mesta a nebol prerokovaný v komisiách zastupiteľstva, ktoré zatiaľ neboli kreované. Poslancom sa tiež nepáčilo, že primátor môže stopercentne disponovať s rozpočtom mesta. 

 

Poslanec Miloš Ihnát navrhol, aby primátor mohol disponovať rozpočtom cez rozpočtové opatrenia vo výške iba 20 percent. Primátor Košíc Richard Raši v reakcii povedal, že on po tejto kompetencii netúži a upravuje to legislatíva, pričom použitie veľkej časti peňazí je regulované a účelovo viazané, pričom v druhom polroku už primátor nemôže prijímať rozpočtové opatrenia, ktoré by negatívne ovplyvnili rozpočet, najmä pokiaľ ide o výšku výdavkov. Poslanci návrh Ihnáta neschválili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies