Košickí mestskí poslanci zakázali ťažbu uránu na Jahodnej

NETKY.SK • 16 September 2013, 16:05 • 2 min
Košickí mestskí poslanci zakázali ťažbu uránu na Jahodnej

KOŠICE – Zákaz ťažby uránu na chránenom ložiskovom území v prímestskej rekreačnej lokalite Jahodná Kurišková schválili dnes košickí mestskí poslanci na rokovaní mestského zastupiteľstva. Stalo sa tak v rámci rozpravy o zmene územného plánu mesta Košice.

slovakia

left justify in out

V rozprave o tomto bode poslanec Ján Süli navrhol doplniť uznesenie o schválení zmien a doplnkov v územnom pláne o ďalší samostatný bod, podľa ktorého košické mestské zastupiteľstvo zakazuje ťažiť urán v lokalite Jahodná Kurišková a súčasne ukladá zapracovať toto uznesenie do územného plánu mesta. Povedal, že je to treba, aby Banský úrad nemohol začať konanie o vytýčení dobývacieho územia bez účasti mesta. Za bola väčšina poslancov. 

Ako po skončení rokovania o tomto bode povedal primátor Richard Raši pre agentúru SITA, Süliho doplňujúci návrh vníma pozitívne, pretože je to totožný návrh s tým, ktorý už bol prijatý v rámci prerokovania informatívnej správy o krokoch mesta v súvislosti s ložiskom uránu na Jahodnej, kde sa stanovilo, že mesto k tomu vypracuje samostatný návrh zmien a doplnkov územného plánu, ktorý sa bude týkať lokality Jahodná. Na otázku, že Süliho uznesenie sa od predchádzajúceho líši tým, že doslovne zakazuje ťažbu v chránenom ložiskovom území, Raši odvetil, že poslanci môžu schváliť, čo chcú. „Jediné riziko by z toho vplývalo vtedy, keby toto schválenie bolo nezákonné, ale to už musia povedať odborníci. Pokiaľ je to v poriadku, tak je to platné,“ povedal Raši. Doložil, že ide o uznesenie zastupiteľstva a nie o zmenu územného plánu, čiže je to potvrdenie zámeru mesta a mestského zastupiteľstva. "Podpíšem všetky uznesenia, ktoré mestské zastupiteľstvo dnes schváli. Iba keby som bol upozornený, že niektoré je protiprávne. Ale podľa mňa uznesenie bolo naformulované tak, že protiprávnym nie je,“ povedal Raši. 

O vyjadrenie agentúra SITA požiadala hovorcu spoločnosti Ludovika Energy Maroša Havrana. „Pán poslanec Süli v niekoľký bodoch oklamal poslancov mestského zastupiteľstva. Povedal, že je to treba, aby Banský úrad nemohol začať konanie o vytýčení dobývacieho územia bez účasti mesta, no podľa banského zákona Banský úrad nesmie začať konanie bez účasti mesta. Zákaz ťažby uránu na chránenom ložiskovom území nie je v kompetencii mesta a je v rozpore s banským zákonom. Tak, ako hovorí materiál mesta. Vyhlásenie chráneného ložiskového územia a dobývacieho priestoru je v kompetencii Banského úradu, a preto nemôže byť predmetom zmien a doplnkov územného plánu,“ uviedol Havran. 

Spoločnosť Ludovika Energy robí prieskum na chránenom území uránovo molybdénových rúd v lokalite Jahodná-Kurišková od roku 2005. Proti ťažbe uránu sa zdvihla veľká vlna odporu občanov. Petíciu proti ťažbe uránu podpísalo okolo 100 000 občanov, desiatky obcí a miest aj ochranárskych organizácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona