Košickí medici informujú mladých o riziku nákazy HIV

NETKY.SK • 1 December 2016, 16:54 • 2 min
Košickí medici informujú mladých o riziku nákazy HIV

KOŠICE – Do osvetovej akcie pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS sa dnes zapojili i študenti Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach. V priestoroch internátu na Medickej ulici si postavili infostánok, oslovujú okoloidúcich a ponúkajú im rôzne propagačné materiály, ako aj červené stužky, ktoré sú symbolom Svetového dňa boja proti AIDS.

slovakia

left justify in out

"Snažíme sa informovať najmä mladých ľudí o tom, čo je to ochorenie AIDS, čo ho spôsobuje a ako sa dá účinne ochrániť pred týmto ochorením. Máme tu dotazníky, ktoré nám vypĺňajú mladí ľudia, ktorých zastavíme. Pre toho, kto nám vyplní dotazník, je pripravená odmena a je zaradený do žrebovania o ceny," uviedla pre TASR jedna z organizátoriek podujatia a zároveň študentka medicíny Lucia Čergeťová.

Bariéry voči ochoreniu AIDS sa snažia odbúrať aj video prezentáciou o slávnych ľuďoch, ktorí zomreli na toto ochorenie, alebo ním trpia. V rámci osvety si pripravili i ukážku účinnej prevencie. "Je to naťahovanie prezervatívov na banány. Zvyčajne sa ľudia toho štítia," povedala Čergeťová.

 

Podľa nej, sa najmä mladí ľudia snažia vyhýbať akýmkoľvek informáciám o tomto ochorení, "pretože možno majú pocit, že ak sa nebudú o to zaujímať, tak sa im to nejako vyhne," myslí si. "Vlastne opak je pravdou, pretože ochorenie sa neprenáša len ihlami, ako si niektorí myslia, že to môžu mať len narkomani, alebo homosexuáli, ale mnohí ľudia sa nakazili napríklad tak, že dostali nakazenú transfúziu, alebo nejaký transplantovaný orgán," zdôraznila študentka medicíny.

 

Rovnako i študentka, ktorá sa pri infostánku pristavila si myslí, že mladí ľudia HIV a AIDS na Slovensku neriešia. "Možno sa spoliehajú na to, že je to v iných štátoch," myslí si Stanka Vasilegová. Podľa študentky Dagmar Mišenkovej je na internete dostatok informácií. "Podľa mňa dosť mladých ľudí to nerieši. Myslí si, že je to niečo, čo existuje v zahraničí a tu sa to nemôže dostať. Nedávno som sa informovala medzi kamarátmi, že existuje to už aj tu. Aj v mojom okolí je šesť takýchto prípadov," dodala.

 

Dnešné podujatie v Košiciach vyvrcholí večerným vypúšťaním lampiónov šťastia na pamiatku tých, ktorí tomuto ochoreniu podľahli, ako i na znak solidarity s tými, ktorí ním trpia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies