Košické letisko vlani vybavilo vyše 410 tisíc cestujúcich

NETKY.SK • 12 Január 2016, 12:23 • 2 min
Košické letisko vlani vybavilo vyše 410 tisíc cestujúcich

BRATISLAVA - Letisko Košice v minulom roku vybavilo 410 449 cestujúcich, čo znamená medziročný nárast o 15 %. V histórii druhého najväčšieho slovenského letiska ide o tretí najvyšší počet pasažierov v jednom roku.

slovakia

left justify in out

Ako letisková spoločnosť v utorok informovala, najväčšou mierou sa na raste podieľala pravidelná preprava, v ktorej sa počet prepravených cestujúcich medziročne zvýšil o 61 241 (o 26 %). Najväčší záujem bol o linku do Londýna (Lutonu), ktorú denne prevádzkuje nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air.


Košické letisko zaznamenalo vlani so 114 758 cestujúcimi druhú najúspešnejšiu charterovú sezónu vo svojej histórii, napriek poklesu cestujúcich o 6 % a veľmi nestabilnej situácii v Tunisku a Egypte. Najrušnejším dňom minulého roka bol 28. júl s 3 505 vybavenými cestujúcimi. Pokiaľ ide o počet leteckých pohybov, najsilnejším dňom bol 12. august, kedy bolo zaznamenaných 46 pohybov, z toho 24 odletov a 22 príletov. Celkovo letisko Košice v uplynulom roku zaznamenalo 8 426 leteckých pohybov pri náraste o 13 %. Súčet maximálnych vzletových hmotností všetkých vlani vybavených lietadiel bol 132 849 ton maximálnej vzletovej hmotnosti (MTOW), čo je nárast o 27 %. Celková hmotnosť vybaveného tovaru bola vlani na úrovni 253 ton, čo predstavuje medziročný nárast o 205 %.


Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva košického letiska Michael Tmej povedal, že vlani boli otvorené štyri nové pravidelné linky - Českých aerolínií do Kyjeva a Wizz Air na letiská Miláno (Bergamo), Doncaster (Sheffield) a Bristol. Spoločnosť Wizz Air zároveň vlani v júni otvorila svoju prvú základňu na Slovensku práve v Košiciach. "V marci príde do Košíc už tretí sieťový dopravca - poľská národná letecká spoločnosť LOT bude šesťkrát týždenne lietať do Varšavy a odtiaľ do celého sveta. Aj preto sa do budúcnosti pozeráme optimisticky," uviedol Tmej. Ako dodal, s podporou partnerov - mesta Košice, Košického samosprávneho kraja, oblastnej organizácie cestovného ruchu Košice Turizmus a ďalších - letisko intenzívne pracuje na ďalšom zlepšovaní leteckej dostupnosti východného Slovenska.
Počas vlaňajšej letnej sezóny bolo v ponuke trinásť prímorských destinácií v deviatich krajinách s odletom z Košíc. Trojica najžiadanejších destinácií sa zmenila len čiastočne. Na prvom a druhom mieste boli opäť turecká Antalya, resp. bulharský Burgas. Na treťom mieste bol grécky Heraklion, ktorý vystriedal tuniský Monastir.


Poľský národný dopravca LOT bude z Košíc lietať do Varšavy od 30. marca 2016. Lety bude prevádzkovať šesťkrát týždenne, čo umožní cestujúcim letieť ďalej z Varšavy do vyše 60 destinácií na troch kontinentoch v sieti LOT-u. Wizz Air prestal prevádzkovať linku do Milána (Bergama) 11. januára a zároveň upravil podmienky letov do Bristolu a Doncasteru (Sheffieldu).


Spoločnosť Letisko Košice - Airport Košice, a. s. vznikla 1. mája 2004. Po ukončení privatizačného procesu v roku 2006 prevzalo 66 % akcií spoločnosti Letisko Viedeň, zvyšných 34 % patrí štátu v správe ministerstva dopravy. Spoločnosť má základné imanie 31,14 mil. eur. Nový terminál letiska, s ktorého výstavbou sa začalo v roku 2001, bol otvorený v roku 2004.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona