Košické letisko bude mať cez letnú sezónu deväť pravidelných liniek

NETKY.SK • 24 Marec 2018, 08:24 • 2 min
Košické letisko bude mať cez letnú sezónu deväť pravidelných liniek

BRATISLAVA - Košické letisko bude mať počas letného letového poriadku deväť pravidelných liniek.

slovakia

left justify in out

Päť leteckých spoločností ich bude prevádzkovať so 65 letmi týždenne. Letný letový poriadok začína platiť v nedeľu 25. marca a potrvá do 27. októbra tohto roka. České aerolínie, a. s. (ČSA) zabezpečujú z Košíc najvyšší počet letov - do Prahy a späť osemnásťkrát týždenne a do Bratislavy šesťkrát v týždni.

Spoločnosť Austrian Airlines prevádzkuje do Viedne trinásť letov a poľský LOT Polish Airlines do Varšavy jedenásť spojení za týždeň. Poľský dopravca od júla pridá tri ďalšie lety k pôvodnému letovému poriadku a jedenásť letov týždenne bude zabezpečovať prevažne prúdovými lietadlami Embraer. Spoločnosť Turkish Airlines bude naďalej zabezpečovať pravidelnú linku do tureckého Istanbulu so štyrmi letmi týždenne.

Košické letisko získalo v internetovom hlasovaní pravidelnú linku spoločnosti Eurowings na letisko v Nemecku, zatiaľ neoznámilo kam.

Spoločnosť Wizz Air bude prevádzkovať trinásť letov týždenne - sedem do Londýna - Lutonu a po dva lety do destinácií Kolín nad Rýnom, Doncaster Sheffield a Tel Aviv. Aerolínie navyšujú kapacitu letov do Londýna, budú využívať väčšie lietadlá Airbus A321 s kapacitou 230 miest, a to každý deň od 15. mája. Dovtedy bude túto linku prevádzkovať lietadlami Airbus A320 s kapacitou 180 miest.

Wizz Air 8. februára oznámil, že upravuje svoju sieť liniek a plán kapacít v Košiciach podľa meniaceho sa dopytu cestujúcich. Výsledkom je zrušenie základne aerolínií na Letisku Košice 14. mája. Zruší taktiež svoje pravidelné linky z Košíc do Kolína, Tel Avivu a na letisko Doncaster Sheffield. Aerolínie však budú naďalej lietať denne do Londýna Lutonu. Wizz Air otvorili košickú základňu v roku 2015.

Košické letisko bolo z rozhodnutia Wizz Airu zrušiť základňu veľmi nepríjemne prekvapené. "Chceme zdôrazniť, že všetky linky, ktoré sa rušia, dosahovali mimoriadne dobré výsledky a boli medzi cestujúcimi veľmi obľúbené. Dokonca sme pracovali na navýšení frekvencií letov do týchto destinácií. Rozhodnutie teda nebolo urobené na komerčnom základe,“ zareagoval vtedy marketingový manažér košického letiska Juraj Toth.

Z Košíc sa bude počas letnej sezóny lietať na charterových spojeniach predbežne do sedemnástich dovolenkových destinácií v desiatich krajinách najmä pri Stredozemnom, ale aj pri Čiernom, Jadranskom a Červenom mori.

Letisko Košice vybavilo v roku 2017 spolu 496 708 cestujúcich, čo znamená medziročne nárast o 13,7 %, resp. o 60 012 osôb. Pravidelné linky využilo 373 406 a charterové lety 121 230 pasažierov. Ako letisková spoločnosť v utorok informovala, najväčšou mierou sa na raste podieľala charterová preprava, v ktorej sa počet cestujúcich medziročne zvýšil o 41,3 %, alebo o 35 410 ľudí. Pravidelná preprava zaznamenala nárast o 7 %, čiže o 24 427 cestujúcich.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona