Košické dedičstvo po Schusterovi: Za zrušenú zmluvu zaplatia 9,9 milióna!

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 14:24 • 2 min
Košické dedičstvo po Schusterovi: Za zrušenú zmluvu zaplatia 9,9 milióna!

KOŠICE – Košice majú návrh mimosúdnej dohody o urovnaní dlhoročného miliónového sporu kauzy Strelingstav, nástupcom ktorej v spore je spoločnosť Waltz Properties Limited. Mesto mohlo prísť o viac ako 20 miliónov eur. Podľa navrhovanej mimosúdnej dohody má šancu zaplatiť o polovicu menej.

slovakia

left justify in out

„Po niekoľkých mesiacoch rokovaní je na stole návrh mimosúdnej dohody Košíc so spoločnosťou Waltz Properties Limited. Mesto by jej malo zaplatiť 9,9 milióna eur,“ informoval primátor Richard Raši. Doložil, že podmienky dohody dostanú politické kluby na pripomienkovanie. Na budúci týždeň 24. júna sa majú zísť na mimoriadnom zastupiteľstve a hlasovať o tom, či návrh dohody prijmú. ,,Pritom 9,3 mil. eur sú len úroky z omeškania,“ pripomenul Raši. 

Pripomenul, že každým dňom predlžovania sporu rastie suma, o ktorú v ňom Košice môžu prísť. A to preto, že všetky doterajšie verdikty súdov hovorili o tom, že mesto bude musieť Waltz Properties platiť náhradu škody. Podľa jedného súdnoznaleckého posudku by to malo byť viac ako 20 miliónov eur, podľa druhého 14,5 mil. eur. Touto sumou vyčíslil znalec ustanovený Krajským súdom v Košiciach zisk, o ktorý Waltz Properties Limited prišiel. 

Korene sporu siahajú do polovice 90-tych rokov, keď mesto odstúpilo v roku 1995 od zmluvy na opravu a údržbu komunikácií s firmou Strelingstav. V čase keď mesto odstúpilo od zmluvy, bol primátorom Rudolf Schuster. Firma Strelingstav zažalovala mesto a neskôr sa zlúčila s londýnskou firmou Waltz Properties Limited, ktorá vymáha škodu od mesta. Súdy v svojich verdiktoch konštatovali, že Košice budú musieť platiť náhradu škody. Voči týmto verdiktom sa už mesto nemôže odvolať. Momentálne má krajský súd už len rozhodnúť o výške sumy, ktorú bude musieť mesto zaplatiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies