Košická ZOO má rekordnú sezónu

NETKY.SK • 15 December 2013, 12:09 • 2 min
Košická ZOO má rekordnú sezónu

KOŠICE - Jej bránami prvýkrát v histórii prešlo 225 tisíc návštevníkov.

slovakia

left justify in out

Zoologická záhrada Košice (ZOO) má za sebou rekordne úspešnú sezónu. Jej bránami prvýkrát v histórii prešlo 225 tisíc návštevníkov. Je to o 55 tisíc návštevníkov viac ako vlani. Informoval o tom riaditeľ košickej ZOO Erich Kočner.

Spomedzi 19 zoologických záhrad v Čechách a na Slovensku len päť záhrad zaznamenalo v porovnaní s minulým rokom viac návštevníkov, pričom košická ZOO dosiahla percentuálne najvyšší nárast. 
Magnetom uplynulej sezóny sa stal novootvorený DinoPark so širším spektrom služieb. Záujem verejnosti priťahovali aj mláďatá, ktoré sa narodili v našej ZOO. Za mimoriadny úspech považujeme odchov myšiaka štvorfarebného, ktorého sa zatiaľ nepodarilo nikomu odchovať v českej ani slovenskej ZOO,“ hovorí riaditeľ Kočner. Okrem toho odchovali napríklad dve mláďatá makakov magotov – jediných primátov, prvé po šiestich rokoch. Návštevníkom sa páčili tulene sivé, tučniaky a ich tri malé prírastky, malé ťavíča, mláďatá v rodine zubrov, koní Przewalského, tahrov či surikát. 

Ako uviedol Kočner, košická ZOO si na svoje konto môže pripísať nielen historicky najvyššiu návštevnosť, ale aj úspechy na medzinárodnom poli. Vďaka úspešnému chovu koní Przewalského sa košická ZOO stala členom medzinárodnej organizácie ITG (International Takhi Group) so sídlom v Zurichu. Ide o úzko špecializovanú organizáciu, ktorá sa zaoberá reintrodukciou koní Przewalského do voľnej prírody Mongolska a ochranou územia ich pôvodného výskytu. Sústreďuje sa najmä na mongolskú oblasť Gobi B, kde v stáde koní navrátených do voľnej prírody žijú aj dve kobyly z košickej ZOO Cassovia a Anežka, kde sa úspešne rozmnožujú. 

Košická zoologická záhrada považuje za svoj veľký úspech končiaceho sa roka svoju kandidatúru na členstvo v Európskej asociácii zoologických záhrad a akvárií (EAZA). O tomto štatúte rozhodlo jej posledné výročné rokovanie, ktoré sa nedávno uskutočnilo v škótskom Edinburghu. EAZA je najväčšia profesionálna organizácia, ktorá združuje a reprezentuje 345 inštitúcií v 41 krajinách. Okrem iného zaručuje vysoký komfort pre zvieratá žijúce v ľudskej opatere, ale aj pre návštevníkov. Pre košickú ZOO je to nová výzva ukázať, že je schopná sa zaradiť medzi elitu zoologických záhrad v Európe. V medziobdobí, ktoré môže trvať až päť rokov, bude tím špecialistov tejto organizácie monitorovať najmä technické podmienky. Pre košickú ZOO sa tak otvárajú nové možnosti ako zatraktívniť druhovú skladbu zvierat. 

Jednou zo štyroch zoologických záhrad na Slovensku je aj ZOO v Košiciach, ktorá sa buduje od roku 1979. Košická zoologická záhrada sa nachádza v prírodnom prostredí mestskej časti Košice - Kavečany. Celkovou rozlohou 288 hektárov je najväčšou zoologickou záhradou na Slovensku. Jej zameranie je v prevažnej miere na euroázijskú faunu, chovanú v priestoroch, ktoré sa svojou veľkosťou a charakterom približujú prírodným podmienkam. Zriaďovateľom príspevkovej organizácie ZOO Košice je mesto Košice od jej založenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies