Košická samospráva si na zrýchlené financovanie europrojektov požičia milióny eur

NETKY.SK • 24 August 2015, 13:28 • 2 min
Košická samospráva si na zrýchlené financovanie europrojektov požičia milióny eur

KOŠICE - Úpravu tohtoročného rozpočtu Košického samosprávneho kraja (KSK) dnes schválili krajskí poslanci. K hlavným zmenám patrí zvýšenie bankového úveru o 6 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Podľa Úradu KSK ide o nutné opatrenie z dôvodu implementácie nových projektov a posunu implementácie už schválených projektov z eurofondov, najmä v oblasti kultúry. "Vzhľadom na skutočnosť, že projekty schválené v aktuálnom programovom období je nutné vecne aj finančne ukončiť do konca roka 2015, vznikla potreba ich zrýchleného financovania. V prípade tejto potreby je najvýhodnejší systém refundácie, ktorý však kladie vyššie nároky na vlastné zdroje konečného prijímateľa, ktorým je Košický samosprávny kraj," uvádza sa v materiáli, ktorý predložil predseda KSK Zdenko Trebuľa.

 

Prijatie refundácií od riadiaceho orgánu za výdavky prefinancované z vlastných zdrojov kraja sa predpokladá až v budúcom roku. Celkový dlh KSK po zvýšení úveru stúpne na 70 miliónov eur. Súčasťou úpravy rozpočtu je aj zvýšenie príjmov z dane z príjmov fyzických osôb o takmer 2,3 milióna eur, čo vychádza z aktualizovanej prognózy Ministerstva financií SR.

 

Okrem iného v rámci zvýšenia kapitálových výdavkov sa vyčleňuje zhruba 172.000 eur na nákup 10 osobných automobilov pre Úrad KSK a organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja (jedna škola a dve zariadenia sociálnych služieb). Obnova vozového parku je podľa zdôvodnenia nevyhnutná pre opotrebenie, vysoký počet najazdených kilometrov, ako aj z hľadiska bezpečnosti prepravy osôb.

 

Po úprave tohtoročného rozpočtu kraja tvoria celkové výdavky 220,3 milióna eur a príjmy 208,7 milióna eur. Rozdiel je schodok 11,6 milióna eur. Po zarátaní finančných operácií je rozpočet vyrovnaný na úrovni 233,5 milióna eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies