Košiciam hrozia zosuvy pôdy

NETKY.SK • 17 Január 2015, 13:21 • 2 min
Košiciam hrozia zosuvy pôdy

KRÁSNA - Počas záplav v máji roku 2010 prešla mestská časť Košice – Krásna, jej samospráva, civilná ochrana, ako aj samotní obyvatelia zaťažkávacou skúškou. Časť obce bola pod vodou, nad inou časťou sa zosúval svah a bola nutná aj evakuácia niektorých obyvateľov.

slovakia

left justify in out

„Chvalabohu sme vtedy uchránili životy, aj majetky ľudí,“ zaspomínal si starosta mestskej časti Marek Kažimír. Pripomenul, že v roku 2014 Slovenský vodohospodársky podnik zrekonštruoval hrádzu pri rieke Hornád, ktorá bola na niektorých miestach znížená a podľa starostu bola aj dezolátnom stave. „V tej časti Krásnej, kde je táto hrádza, môžu obyvatelia spať pokojnejšie,“ vyhlásil.
      

V časti, ktorá je oproti košickému sídlisku Nad jazerom, bola plánovaná výstavba protipovodňového múru. Ten ešte nie je dokončený. „Zatiaľ sa od toho upustilo, pretože ľudia odmietli dať k dispozícii časti svojich záhrad. Tam ešte je kritické miesto,“ upozornil Kažimír. Poznamenal, že hlavným dôvodom, prečo bola Krásna zatopená, bol nesprávny režim na vodnom diele Ružín. „Vodné dielo plnilo predovšetkým iné úlohy, ako je ochrana obyvateľstva a toto myslenie sa zrejme po roku 2010 zmenilo. Ak bude Ružín fungovať tak, ako má, môžu byť Košičania pokojní,“ doplnil.
      

Pripomenul, že Krásna sa nachádza pod masívom kopca Mazlov. „Je tam mazľavá hlina, ktorá pri výdatných dažďoch presiakne, narazí sa na sediment, po ktorom to všetko kĺže,“ objasnil Kažimír a dodal, že v tejto lokalite boli zosuvy zaznamenané aj pred stovkami rokov.
      

„S tým sa dá ťažko niečo robiť, len treba rozmýšľať pri stavebných konaniach, kde je možné povoliť stavbu a kde nie,“ upozornil. Dodal, že sa stále nájdu ľudia, ktorí si v tomto pásme stavajú čierne stavby, ale musia počítať s tým, že sú v potenciálnom ohrození.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies