Košice sa stali najlepším Európskym mestom športu 2016

NETKY.SK • 3 November 2016, 10:56 • 2 min
Košice sa stali najlepším Európskym mestom športu 2016

KOŠICE - Mesto Košice sa stalo najlepším Európskym mestom športu 2016. Triumfovalo v konkurencii 19 európskych miest, ktoré sú v tomto roku nositeľmi titulu Európske mesto športu. Na brífingu o tom dnes informoval primátor Košíc Richard Raši.

slovakia

left justify in out

Ocenenie Košiciam udelila Federácia európskych hlavných miest športu a európskych miest športu ACES Europe na základe hodnotenia nezávislej expertnej skupiny Sport Municipal Foundation z Valencie.

 

"Je to pre nás veľký impulz, pretože počas celého roka sme dostávali obrovské množstvo pozitívnych reakcií na aktivity, ktoré boli organizované pre širokú verejnosť. Takisto od starostov mestských častí sme dostávali pozitívne informácie k tomu, že investície, ktoré sme vyhradili výlučne na športové aktivity alebo športovú infraštruktúru, boli pozitívne vnímané, či to bola výstavba fit parkov, alebo organizovanie športových podujatí, preto sme sa rozhodli, že v podpore športu nad bežný rámec budeme pokračovať," uviedol pre TASR primátor. Ako vysvetlil, chcú sa zamerať najmä na mládežnícky šport, ale budú organizovať podujatia aj pre rodiny s deťmi a seniorov. "Budeme vyčleňovať extra finančné prostriedky na to, aby sme k športu dostali čo najširšiu masu verejnosti, aby sa šport stal každodennou súčasťou nášho života," skonštatoval Raši.

 

Košičanom sa podľa vedúceho referátu športu a mládeže na Magistráte mesta Košice a koordinátora projektu Košice - Európske mesto športu 2016 Ivana Šuleka podarilo za prvých deväť mesiacov tohto roka, ktoré hodnotila nezávislá expertná skupina, dosiahnuť obdivuhodné čísla. "V Košiciach sa uskutočnilo od 1. januára do 30. septembra takmer 500 športových podujatí. Z tohto počtu bolo vyše 300 takých, do ktorých sa mohli zapojiť obyvatelia a návštevníci mesta. Na necelých dvoch stovkách sa mohli ľudia zúčastniť ako športoví fanúšikovia. Celkovo sa na športových podujatiach zúčastnilo takmer 390.000 účastníkov, z toho aktívne vyše 280.000 ľudí," povedal Šulek s tým, že v porovnaní s rokom 2015 zaznamenali v Košiciach v tomto roku až stopercentný nárast nových športových podujatí. Napríklad v rámci Európskeho týždňa športu sa v Košiciach zorganizovalo 45 podujatí, čo bola celá tretina zo všetkých 150 nahlásených podujatí, na ktorých sa podieľalo 78 miest a obcí Slovenska.

 

Medzi najzaujímavejšie podujatia v tomto roku podľa jeho slov patrili Runway Run, Spartan Race, Spoznaj behom Košice, Športové nedele v parku, Športové piatky na Hlavnej ulici, Olympiáda žiakov materských a základných škôl, Letná a Zimná olympiáda seniorov s účasťou viac ako 300 seniorov v priemernom veku 72 rokov, Futbal spája, Šport bez bariér pre hendikepovaných ľudí na vozíčkoch, Štvorylka, Retrospartakiáda, Skoky v centre mesta a mnohé ďalšie.

 

Ocenenie Najlepšie európske mesto športu 2016 si zástupcovia mesta Košice prevezmú v Európskom parlamente v Bruseli 16. novembra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies