Košice odovzdajú štafetu Mesta kultúry lotyšskej Rige a švédskej Umei

NETKY.SK • 26 November 2013, 13:43 • 2 min
Košice odovzdajú štafetu Mesta kultúry lotyšskej Rige a švédskej Umei

KOŠICE - Záverečný ceremoniál Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) v roku 2013, ktorý sa uskutoční v dňoch 10. až 14. decembra, nebude záverom a definitívnou bodkou za projektom, ale iba začiatkom niečoho, čo ešte len príde.

slovakia

left justify in out

„Chýr o tom, že Košice boli nositeľom titulu oprávnene, sa do sveta rozniesol a čo je najpodstatnejšie, už nie sú neznámou kultúrnou destináciou, ale dôstojne sa chopili príležitosti zapísať sa do kultúrnej mapy Európy,“ povedal riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Ján Sudzina.

Zdôraznil, že len pred niekoľkými mesiacmi rozsvietil Košice ohňostroj kultúrnej explózie, keď mesto prevzalo štafetu prestížneho titulu EHMK v roku 2013 spolu s partnerským mestom Marseille a už je čas odovzdať ho ďalším a rozlúčiť sa s rokom, ktorý tu vniesol nový rozmer. „Prilákal umelecké osobnosti a naštartoval proces, ktorý sa ale s rokom neskončí. Zostávajú rozostavané základy, na ktoré sa bude ďalej stavať. Bol to len prvý krok na ceste za naplnením posolstva, že kultúra a umenie sú a budú neoddeliteľnou súčasťou Košíc,“ doplnil Sudzina.

Košičania, návštevníci i hostia sa na sklonku roka môžu tešiť na neopakovateľné zážitky, bohatý program vo všetkých kultúrnych inštitúciách a v uliciach počas niekoľkých dní a rozlúčku, ktorá sa vryje do pamäte i histórie mesta. Košice oficiálne odovzdajú žezlo ďalším mestám, pripraveným urobiť pre svojich obyvateľov niečo navyše na poli kultúry.

Vyvrcholením budú podujatia ako koncert Dve v jednom, ktorý ponúka nečakané a atraktívne spojenia známych umelcov zo Slovenska a francúzskeho „kultúrneho dvojčaťa“- mesta Marseille, premiéra opery 66 sezón, koncert Svetlo porozumenia, výstava výtvarných diel a dokumentov z obdobia 20. rokov minulého storočia Košická moderna a mnoho ďalších akcií.

„Napriek tomu, že projekt EHMK Košice 2013 nekončí, ale bude pokračovať, čoho dôkazom sú aj aktivity, ktoré pripravujeme na budúci rok a kultúrna stratégia mesta na obdobie piatich rokov, cítime potrebu rozlúčiť sa s úspešným rokom,“ pokračoval Sudzina. Pripomenul, že v Košiciach vznikla infraštruktúra úplne nového typu ako Kunsthalle/Hala umenia, Kasárne/Kulturpark a SPOTs, ale uskutočnili sa aj rekonštrukcie tradičných kultúrnych zariadení.

Ako dodal, tím EHMK sa chce obzrieť za rokom 2013 a odovzdať štafetu spolu s mestom Marseille ďalším dvom mestám, ktoré budú európskymi hlavnými mestami kultúry v roku 2014, a to je lotyšská Riga a švédska Umea.

„Nepovažujeme to za záverečný ceremoniál, ale naozaj za rozlúčku s rokom a povzbudenie miest, ktoré budú nástupníkmi. Chceme ich povzbudiť, lebo vieme, aký zložitý proces ich čaká. Zároveň chceme obyvateľov mesta Košice, ale aj regiónu a celého Slovenska pozvať na množstvo kultúrnych podujatí, ktoré pre nich pripravujeme v budúcom roku,“ dodal Sudzina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona