Košičania zorganizovali úverový podvod, využili sociálne nižšie vrstvy

NETKY.SK • 3 Júl 2015, 16:56 • 2 min
Košičania zorganizovali úverový podvod, využili sociálne nižšie vrstvy

KOŠICE - Policajný vyšetrovateľ obvinil 23 osôb zo zločinu úverového podvodu, pri ktorom vznikla škoda viac ako 49.000 eur. Páchanie úverových podvodov realizovali dvaja Košičania (23, 27) v období od mája 2014 do januára 2015. Hrozí im za to až 12 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

"Najprv si postupne vytypovali viaceré rôzne osoby z nižších sociálnych vrstiev. Tieto osoby potom oslovovali s ponukou rôznych malých finančných odmien vo výške od cca 20 do 100 eur za to, že na seba vezmú finančné záväzky ako žiadatelia o spotrebný úver na nákup tovarov (spotrebná elektronika) na splátky v jednej z košických predajní pre iné osoby. Takýmto spôsobom vytypovali a oslovili 17 osôb, resp. žiadateľov o úver," priblížila košická krajská hovorkyňa Jana Mésarová.
     

Organizátorom pomáhali štyria zamestnanci predajne určení na uzatváranie zmlúv o spotrebných úveroch na nákup tovarov. Tí nezákonne zabezpečili schválenie viacerých zmlúv o spotrebných úveroch na týchto žiadateľov. Sami pritom mali vedomosť o tom, že žiadatelia zo sociálne slabšej vrstvy nebudú schopní tieto úvery splácať. "Organizátori prišli niekedy do tej istej predajne, k tým istým pracovníkom predajne, niekedy aj trikrát v ten istý deň vždy s inými žiadateľmi o úver. Zamestnanci predajne prispeli svojím konaním pri páchaní tejto trestnej činnosti aj tým, že nedodržiavali už základné pravidlá pri zadávaní týchto žiadostí o úver a podpise schválených zmlúv, ktorých dodržanie slúži hlavne na to, aby poškodené spoločnosti mali možnosť predchádzať schváleniu takýchto úverov," vysvetlila Mésarová.
     

Podľa nej, ak by zamestnanci dodržali základné pravidlá, nemohlo by dôjsť k schváleniu týchto žiadostí o úver už na základe ich prvého kontaktu žiadateľa a povereného pracovníka predajne. Niektoré prípady žiadateľov o úver prebehli pri zadávaní ich žiadosti aj bez samotnej prítomnosti žiadateľov a títo boli privezení do predajne až k podpisu samotnej, už schválenej zmluvy.
     

Obaja organizátori odpredávali získanú spotrebnú elektroniku za nižšiu cenu, pričom väčšiu časť zisku si delili rovným dielom. Aj zamestnanci predajne mali z tejto činnosti istý finančný prospech pre seba. Konaním všetkých obvinených osôb bola pre poškodené spoločnosti so sídlom v Bratislave a v Kežmarku spôsobená celková škoda vo výške viac ako 49.000 eur.
     

"Štyrom obvineným zamestnancom predajne, ktorí nezákonne uzatvárali zmluvy o úvere, hrozí za zločin úverový podvod až desaťročné väzenie. Ďalším 17 osobám, ktoré ako žiadatelia o spotrebný úver vedome uviedli nepravdivé údaje, hrozí v závislosti od výšky spôsobenej škody trest odňatia slobody na tri až desať rokov (ôsmim osobám), resp. trest odňatia slobody až na päť rokov (deviatim osobám). Obvinení sú stíhaní na slobode," zakončila Mésarová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies