Kosatka podľa vedcov napodobňuje ľudskú reč

NETKY.SK • 31 Január 2018, 17:20 • 2 min
Kosatka podľa vedcov napodobňuje ľudskú reč

SYDNEY - Vedci zistili, že kosatka žijúca vo Francúzsku je schopná napodobňovať ľudskú reč vrátane slov "hello", "Amy" a "bye bye". Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Štrnásťročná kosatka Wikie žije v delfináriu v meste Antibes a vie napodobňovať ľudské slová a neznáme zvuky vydávané inými kosatkami, vyplýva z výsledkov výskumu zverejnených v stredu vo vedeckom časopise Proceedings of the Royal Society B.

 

Výsledky podľa vedcov ukázali, že u kosatiek sa vyvinula schopnosť ovládať tvorbu zvukov, avšak nie je dôkaz o tom, že by slovu "hello" rozumeli. Wikie sa naučila robiť ľudské zvuky, keď jej nozdra bola vystavená vzduchu a napodobňovala pritom svojho trénera.

 

Podľa vedcov je napodobňovanie zvukov charakteristickým znakom ľudí, no je zriedkavé u iných cicavcov. U delfínov, slonov, orangutanov a bieluh morských už bolo zaznamenané napodobňovanie ľudských zvukov, avšak je to nezvyčajné a rozsah zvukov je obmedzený.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies