Korzický súd potvrdil miestny zákaz nosenia burkín

NETKY.SK • 7 September 2016, 13:45 • 2 min
Korzický súd potvrdil miestny zákaz nosenia burkín

PARÍŽ - Súd na francúzskom ostrove Korzika potvrdil miestny zákaz nosenia burkín, celotelových plaviek, ktoré sú uprednostňované moslimskými ženami. Súd v meste Bastia rozhodol, že predmetný zákaz je legálny na základe verejného poriadku, informovala dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Francúzsky najvyšší administratívny súd v auguste rozhodol, že daný zákaz, implementovaný v mnohých mestách krajiny, porušuje základné slobody človeka. Na druhej strane, súd zároveň uznal, že toto opatrenie je prípustné vtedy, ak by nosenie burkín mohlo spôsobovať verejné nepokoje a rozruch.


Korzická jurisdikcia preto v utorok rozhodla, že zákaz by mal zostať v platnosti, pretože na ostrove "stále pretrvávajú silné emócie". Opatrenie inicioval starosta obce Sisco, kde sa v auguste odohrali nepokoje medzi miestnou komunitou a potomkami prisťahovalcov zo severu Afriky po tom, ako si turisti na pláži fotografovali skupinu žien kúpajúcich sa v burkinách. Starosta Ange-Pierre Vivoni verdikt súdu označil za "úľavu preňho aj pre miestnych ľudí".


Napätie medzi oboma skupinami vzrástlo po masakri vo francúzskom meste Nice, kde islamský fanatik nákladným vozidlom zrazil na nábreží 85 ľudí. K zodpovednosti za útok sa prihlásil tzv. Islamský štát.


Burkiny pokrývajú všetko okrem tváre, rúk a chodidiel. Názov je zlúčeninou slov burka a bikiny. Francúzsko v roku 2010 ako prvá európska krajina zakázala nosenie šatiek zakrývajúcich celú tvár na verejnosti, v roku 2004 prišiel zase zákaz nosenia náboženských symbolov v školách a na univerzitách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona