Korzickí separatisti z FLNC po 40 rokoch oznámili zloženie zbraní

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 09:08 • 2 min
Korzickí separatisti z FLNC po 40 rokoch oznámili zloženie zbraní

AJACCIO - Najaktívnejšia korzická separatistická organizácia Front národného oslobodenia Korziky (FLNC) dnes oznámila, že skladá zbrane. Stalo sa tak po takmer 40 rokoch od vytvorenia frontu a začiatku jeho boja za nezávislosť Korziky od Francúzska.

slovakia

left justify in out

Od roku 1976, kedy FLNC vznikol, došlo na ostrove v Stredozemnom mori k vyše 10.000 útokom. K približne polovici z nich sa prihlásil FLNC alebo niektoré ďalšie nacionalistické militantné skupiny.
      

"Bez predošlého upozornenia a bez nejasností sa naša organizácia jednomyseľne rozhodla odštartovať proces demilitarizácie a postupné ukončenie utajených aktivít," píše sa vo vyhlásení FLNC. Korziku už niekoľko desaťročí sužuje množstvo krvavých útokov motivovaným bojom za nezávislosť ale i bojom súperiacich zločineckých gangov pôsobiacich na ostrove.

      

Samotnému FLNC francúzske úrady pripisujú okolo 40 vrážd, či už namierených voči policajtom alebo predstaviteľom miestnych úradov, alebo motivovaných bojom znepriatelených skupín.
      

V roku 2012 zažila FLNC rozkol, keď z nej vystúpilo viacero členov, aby vytvorili novú separatistickú skupinu, pripomína agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies