Korutánsko očarí čistou vodou a horami, zaujmú aj cyklotrasy

NETKY.SK • 12 Jún 2012, 07:31 • 2 min
Korutánsko očarí čistou vodou a horami, zaujmú aj cyklotrasy

Korutánsko očarí čistou vodou a horami, zaujmú aj cyklotrasy - Cestovanie Korutánsko - najjužnejšia spolková krajina Rakúska - ponúka návštevníkom zo Slovenska dovolenku nielen v podobe zimných radovánok. V krajine jazier s príjemným podnebím, južanskou k

slovakia

left justify in out

img

Korutánsko - najjužnejšia spolková krajina Rakúska - ponúka návštevníkom zo Slovenska dovolenku nielen v podobe zimných radovánok. V krajine jazier s príjemným podnebím, južanskou klímou si môžu užiť leto pri najväčšom a jednom z najteplejších jazier Rakúska - Wörthersee. Toto jazero i ďalšie v oblasti sa pýšia kvalitou pitnej vody. "V lete je, samozrejme, najväčšou atrakciou. Má dĺžku asi 17 km, v letnom období dosahuje teplotu 27 stupňov C, takže je skutočne vhodné na plávanie pre všetkých, mladých ľudí, starších, pre rodiny," uviedla pre TASR Nicole Brunner z Wörthersee Tourism Board.
      Jedno z najobľúbenejších turistických stredísk v Rakúsku však vyhľadávajú dovolenkári i na jar a na jeseň: "Dokonalé je aj v apríli, máji alebo septembri a októbri. Dá sa tu športovať, trénovať beh, nordic-walking, oddychovať so štvornohými priateľmi, dať si na terasách pri jazere kávu alebo drink, alebo si užiť nočný život," dodala. Každoročne sa v mestečku Velden pri Wörthersee, v jednom z najkrajších stredísk na jazere, stretávajú i motorkári. Okrem priaznivcov motocyklov Harley Davidson je vo Veldene ležiacom v západnej zátoke jazera, možné vidieť aj mnoho automobilových veteránov. Turisti obľubujúci hazard môžu skúsiť šťastie v miestnom kasíne. Bez cestovného pasu sa tam však nedostanú.
      Wörthersee a jeho prírodné i upravené pláže, ostrovy, hotely, vily bohatých je najlepšie obzrieť si počas plavby loďou. Santa Lucia preplaví za sezónu 10.000 až 12.000 osôb. Ako poznamenal kapitán lode Didi Wachter, sú medzi nimi aj turisti zo Slovenska. "Slováci sú výborní hostia, aj táto sezóna bude veľmi pekná. Ak vydrží takéto skvelé počasie, bude fajn," konštatoval šéf desať metrov dlhej lode, z ktorej možno obdivovať 850 m vysokú vyhliadkovú vežu Pyramidenkogel na južnej strane jazera, vily bohatých majiteľov i celebrít na pobreží či historický kostol v dedinke Maria Wörth.
      Atraktívne možnosti nájdu pri jazere v okolí mestečiek Velden či Pörtschach nielen tí, ktorí chcú ležať pri vode a chytať bronz, ale aj dovolenkári uprednostňujúci aktívny pohyb a objavovanie prírodných krás. Wörthersee očarí fanúšikov vodného lyžovania, surfingu, plachtenia i cykloturizmu, ale aj menej športovo nadaných dovolenkárov, ktorí môžu krajinu obdivovať zo sedadla elektrobicykla. Vďaka sile tzv. e-bikov si nemusia robiť starosti zo svojou kondíciou, e-bike im pomôže zvládnuť i náročnejšie trasy. Kombináciou bicyklovania a pešej túry sa môžu ľahko dostať na kopec Gloriette, kde si môžu vyskúšať lukostreľbu alebo sa započúvať do hudby Johannesa Brahmsa, ktorý v tejto oblasti tvoril svoje symfónie počas dvojročného pobytu pri Wörthersee.
      Prostredníctvom jazera sa môžu filmoví nadšenci zoznámiť aj so slávnym hercom Royom Blackom. Nemeckého umelca, ktorý zomrel v roku 1991, preslávili snímky zo 60., 70. a 80. rokov. Mnohé z nich nakrúcal aj v tejto dovolenkovej oblasti. Svedčí o tom pomník venovaný Royovi Blackovi, ktorý turisti nájdu v prístave Veldenu.
      Prázdniny v jednom z najkrajších turistických stredísk Rakúska môže spríjemniť návštevníkom aj fascinujúca Klangwelle (Zvuková vlna). Ide o vodno-hudobno-laserovú šou, ktorá divákov prekvapí vždy v stredu (pop), v piatok (šlágre) a v nedeľu (klasika) o 22.00 h na veldenskej promenáde. Ďalšie možnosti ponúka turistom návšteva Villachu či hlavného mesta Korutánska Klagenfurtu, kde môžu obdivovať okrem iného aj Minimundus. Svet miniatúr ponúka okolo 150 modelov z asi 50 krajín, je medzi nimi aj zmenšenina Eiffelovej veže, Sochy Slobody, miniatúrna Opera v Sydney či indický Tádž Mahal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies