Korupčná kauza policajtov na maďarsko-ukrajinských hraniciach má už 38 podozrivých

NETKY.SK • 21 Október 2015, 12:02 • 2 min
Korupčná kauza policajtov na maďarsko-ukrajinských hraniciach má už 38 podozrivých

BUDAPEŠŤ - Korupčná kauza príslušníkov pohraničnej polície na maďarsko-ukrajinskom hraničnom priechode Záhony má už 38 podozrivých; z nich zadržali zatiaľ 21. Súd nariadil vzatie do vyšetrovacej väzby šiestich policajtov, uviedol dnes v maďarskej verejnoprávnej televízii zástupca hovorcu Ústrednej vyšetrovacej hlavnej prokuratúry (KNF) Richárd Simon.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov sa tajné vyšetrovanie kauzy začalo už dávnejšie, no prokuratúra zasiahla až teraz v pondelok. Kriminalisti vykonali 39 domových prehliadok a vypočuli 30 podozrivých. Následne potom v utorok vypočuli ďalších osem podozrivých policajtov. Prokuratúra dnes rozhodne o tom, či iniciuje vyšetrovaciu väzbu aj na zvyšných podozrivých, dodal zástupca. Podľa jeho slov bol terajší zásah najrozsiahlejšou operáciou v dejinách vyšetrovacej prokuratúry: z jej strany do nej nasadili 75 ľudí. Ich činnosť zabezpečovalo 120 príslušníkov pohotovostnej jednotky polície, pričom akciu naplánovali na rannú výmenu zmien.

 

Simon označil za úspech, že o "pohybe" celkovo vyše 200 ľudí, podieľajúcich sa na zásahu, sa podozriví pred akciou vôbec nedozvedeli. Pripomenul, že v lete na tomto priechode zadržali viacerých príslušníkov Národného úradu pre dane a clá (NAV) s podozrením, že napomáhajú pašovanie cigariet. "Pre prokuratúru bolo zarážajúce, že pohraniční policajti sa ani napriek týmto udalostiam nezdráhali brať úplatky," dodal. Zástupca hovorcu informoval, že polícia má dovedna 48.000 príslušníkov a NAV 23.000. "Ak sa nájde 18 colníkov a 38 policajtov, ktorí boli slabí a zvolili si zlú cestu, tak to ešte neznamená, že s políciou sú problémy," zdôraznil.

 

"Myslím si, že polícia a NAV pozostáva z poctivých, čestných osôb, ktorí konajú v zmysle práva a snažia sa svoju prácu vykonávať profesionálne," vyhlásil Simon, podľa ktorého im za uvedené trestné činy hrozí odňatie slobody od dvoch do ôsmich rokov. Z doterajších výsledkov vyšetrovania vyplýva, že príslušníci hraničnej polície pravidelne pýtali a prijímali od cudzincov peniaze v hodnote od 20 do 100 eur za zhovievavosť pri kontrolách rôzneho charakteru. Pri domových prehliadkach zhabali kriminalisti niekoľko miliónov forintov a niekoľko tisíc eur.

 

Cestujúci peniaze vložili do pasu a odovzdali policajtom, ktorí si tieto peniaze schovali do spodnej bielizne - muži do trenírok, ženy do podprsenky. Počas pondelňajšieho zásahu prichytili pri čine jedného z príslušníkov pohraničnej polície, ktorému v trenírkach našli 950 eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies