Korupčná kauza Maďarov vypukla iba náhodou pred návštevou Szijjártóa v USA

NETKY.SK • 21 Október 2014, 13:07 • 2 min
Korupčná kauza Maďarov vypukla iba náhodou pred návštevou Szijjártóa v USA

Budapešť 21. októbra (TASR) - Korupčná kauza a s ňou súvisiaci zákaz vstupu niekoľkých maďarských vládnych úradníkov na územie USA vypukla iba náhodou pred dnešnou cestou maďarského ministra zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Pétera Szijjártóa do USA. Napísal to dnes americký denník The New York Times (NYT).

slovakia

left justify in out

Kauza podľa NYT prerástla do diplomatického škandálu, čo je znakom toho, že napätie medzi USA a Maďarskom čoraz viac stúpa. "Americkí diplomati už vyše desať rokov sledujú korupciu v Maďarsku a situácia sa neustále zhoršuje," citoval denník amerického chargé d'affaires v Budapešti Andrého Goodfrienda. NYT v tejto súvislosti pripomenul, že Spojené štáty nemajú stáleho veľvyslanca v Maďarsku.

 

Maďarská vláda podľa NYT požaduje od USA dôkazy o korupcii, čo však americká strana odmieta, pričom Goodfriend zdôrazňuje, že v Maďarsku by bolo dôležitejšie viesť otvorenú spoločenskú diskusiu o korupcii.

 

Denník ďalej poznamenáva, že o tvrdých krokoch Washingtonu voči vláde Viktora Orbána sa zrejme rozhodlo už dávnejšie a pripomína všetky upozornenia, ktoré najvyšší predstavitelia USA v uplynulých rokoch adresovali maďarskej vláde.

 

Szijjártó dnes odcestoval do Spojených štátov a Kanady. Vo Washingtone sa stretne s námestníčkou šéfa americkej diplomacie pre európske a eurázijské záležitosti Victoriou Nulandovou a v Ottawe ho prijme minister zahraničných vecí John Baird, informovala agentúra MTI.

 

Podľa maďarského denníka Népszabadság má Szijjártó s Nulandovou rokovať aj o kauze zákazu vstupu vysokých štátnych úradníkov do USA. Premiér Viktor Orbán od neho očakáva čo najrýchlejšie vyriešenie tohto škandálu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona