Korupciu by polícii oznámila polovica Slovákov

NETKY.SK • 8 December 2016, 16:01 • 2 min
Korupciu by polícii oznámila polovica Slovákov

BRATISLAVA - Presná polovica občanov Slovenska (50 %) by našla odvahu oznámiť korupciu vo svojom okolí v prípade, ak by mali istotu primeranej ochrany. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Nadáciu Zastavme korupciu pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti korupcii vykonala agentúra Focus. Agentúra v rámci prieskumu zbierala dáta v dňoch 23. až 29. novembra prostredníctvom osobných rozhovorov na reprezentatívnej vzorke 1 008 respondentov.

slovakia

left justify in out

Nadácia sa v rámci prieskumu respondentov pýtala, do akej miery súhlasia, alebo nesúhlasia, s tvrdením: "Väčšina ľudí na Slovensku by oznámila páchanie korupčnej trestnej činnosti, ak by im bola zaručená primeraná ochrana". Polovica oslovených s týmto výrokom súhlasila, pričom úplný súhlas s tvrdením prejavilo 13 % opýtaných. Podľa prieskumu majú zároveň Slováci pomerne jasno v tom, akým spôsobom sa dá miera korupcie znížiť. Výsledky podľa nadácie ukazujú široko zdieľaný názor, že prísne trestanie korupčných trestných činov by viedlo k zníženiu korupcie na Slovensku. S takýmto tvrdením súhlasí väčšina opýtaných, konkrétne 81 %.


O niečo väčší počet respondentov, konkrétne 83 % súhlasí podľa prieskumu s konštatovaním: "Trestné stíhanie vysokopostavených politikov a štátnych úradníkov za korupciu by pôsobilo odstrašujúco na potenciálnych páchateľov korupčných trestných činov“. Len približne desatina opýtaných si podľa prieskumu myslí, že ani trestné stíhanie politikov by ďalším korupčným trestným činom nezabránilo. "Na dodržiavanie pravidiel ľudia na Slovensku ešte nerezignovali. Súhlas s tým, že dôsledné trestanie korupcie, a aj v politike, by mohlo pomôcť, je vysoký bez ohľadu na vek alebo vzdelanie. Naopak, zásadný nesúhlas, teda dá sa povedať úplnú skepsu, vyjadrili iba dve až tri percentá opýtaných," povedal v súvislosti s prieskumom analytik Nadácie Zastavme korupciu Matej Hruška.


Až tri štvrtiny Slovákov, konkrétne 74 %, podľa prieskumu hodnotia úsilie polície pri odhaľovaní korupcie ako nedostatočné. Naopak, prácu slovenskej polície pri odhaľovaní korupcie hodnotí ako dostatočnú len pätina respondentov, konkrétne 21 %. “Ak si traja zo štyroch dospelých občanov Slovenska myslia, že úsilie našich policajtov pri odhaľovaní korupcie je nedostatočné, pre niekoho na ministerstve vnútra by to mal byť vážny dôvod na zamyslenie. Ja len dúfam, že reakciou na výsledky prieskumu nebude návrh zvýšiť počet policajtov na Slovensku. V počte policajtov totiž patríme k veľmociam v rámci EÚ. Pomaly ich budeme mať 25-tisíc, čo je v prepočte na jedného obyvateľa trikrát viac ako vo Fínsku. No o fínskej miere korupcie môžeme na Slovensku dnes len snívať,” komentoval zistenie prieskumu riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla.


Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informoval Matúš Kollár z Nadácie Zastavme korupciu


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona