Korupcie sa dopúšťajú najviac čínske a ruské firmy

NETKY.SK • 2 November 2011, 23:31 • 2 min
Korupcie sa dopúšťajú najviac čínske a ruské firmy

Korupcie sa dopúšťajú najviac čínske a ruské firmy

slovakia

left justify in out

img

Úplatky verejným predstaviteľom ponúkajú najčastejšie čínske a ruské firmy, keď pôsobia v zahraničí. Najkorupčnejšími oblasťami sú zákazky na verejné práce a stavby. Uviedla to dnes organizácia Transparency International, ktorá zverejnila svoju najnovšiu správu "Index vnímania poskytovania úplatkov (BPI) za rok 2011".
Krajiny sú hodnotené podľa desaťbodovej stupnice. Slovensko v prieskume nefigurovalo.
Čína a Rusko sa ocitli na najspodnejšej, 27. a 28. priečke v rebríčku krajín zostavenom podľa indexu vnímania korupcie. Najlepšie obstáli Holanďania, Švajčiari, Belgičania, Nemci a Japonci, ktorí obsadili najvyššie miesta. Britské a americké firmy sa zaradili na ôsme a deviate miesto.
Aktivisti proti korupcii z Transparency International (TI), ktorí majú sídlo v nemeckom Berlíne, však uviedli, že ani jedna z 28 skúmaných krajín nie je vnímaná ako čistá a "úplne bez korupcie". Medzi týmito skúmanými štátmi boli aj všetky svetové veľmoci skupiny G20. Z novej správy tiež vyplýva, že iba hŕstka krajín dosiahla výrazné zlepšenie v porovnaní s posledným indexom korupcie z roku 2008.
"Najviac sa zlepšila India, dosiahla zvýšenie o 0,7 bodu, ale drží sa v blízkosti dna rebríčka. Kanada a Británia zaznamenali najvýraznejšie zhoršenie, o 0,3 bodu," uvádzalo sa v správe.
Skupina aktivistov sa spýtala 3016 riadiacich pracovníkov firiem v 30 štátoch, ako často spoločnosti sídliace v skúmaných krajinách praktizujú úplatkárstvo. Riadiaci pracovníci boli vybraní podľa hodnoty ich priamych zahraničných investícií a exportu a tiež podľa ich regionálnej dôležitosti.
TI vyzvala krajiny, aby ratifikovali dohovory o boji proti úplatkárstvu, ktoré vznikli pod záštitou OSN, Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a Európskej únie.
"Vlády skupiny G20, ktorá sa tento týždeň stretne vo francúzskom Cannes, musia riešiť úplatkárstvo zahraničných firiem ako naliehavý problém," uviedla TI vo vyhlásení.
"Obzvlášť vyvoláva obavy, že na dolnom konci rebríčka sa nachádzajú Čína a Rusko," dodávala správa a poukázala na to, že obe krajiny čoraz viac pôsobia po celom svete. V prípade Ruska je to v oblasti ropy a zemného plynu a v prípade Číny ide o sféru investícií v infraštruktúre a banskom priemysle, predovšetkým v Afrike.
TI upozornila, že korupcia pri zákazkách (tendroch) na verejné práce a stavby často znamená zhoršenú bezpečnosť verejných budov. "To spôsobuje mnoho úmrtí pri zemetraseniach vo vysoko skorumpovaných krajinách a má to veľmi reálny dopad na ľudské životy," uviedla organizácia.
Firmy sa nedopúšťajú korupcie len voči verejným predstaviteľom, ale takmer rovnako často aj voči iným firmám, upozorňovala v správe TI.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies