Korupcia trápi všetkých 28 členských štátov EÚ, ročne ich pripraví o 120 miliárd

NETKY.SK • 3 Február 2014, 14:25 • 2 min
Korupcia trápi všetkých 28 členských štátov EÚ, ročne ich pripraví o 120 miliárd

BRUSEL - Korupcia trápi všetkých 28 členských štátov Európskej únie (EÚ) a ich ekonomiky stojí ročne približne 120 miliárd eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prvej správy EÚ o korupcii v európskom bloku, ktorú dnes zverejnila eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová. Informovali o tom agentúry AP a Reuters. Podľa dokumentu štáty EÚ v uplynulých rokoch prijali veľa opatrení v rámci boja proti korupcii, ale bez výraznejšieho úspechu. To znamená, že musia toho urobiť ešte viac.

Komisárka vo svojom vyhlásení konštatuje, že korupcia podkopáva dôveru obyvateľov EÚ v demokratické inštitúcie a v zákon, škodí ekonomike a znižuje daňové príjmy štátov. "Členské štáty v predchádzajúcich rokoch podnikli veľa krokov v boji proti korupcii, ale dnešná správa ukazuje, že to ani zďaleka nestačí," vyhlásila Malmströmová.

Podľa prieskumu Európskej komisie korupciu považuje za problém takmer polovica z firiem, ktoré podnikajú v EÚ a čoraz viac obyvateľov bloku sa domnieva, že sa situácia stále zhoršuje. Táto správa stavia EÚ, ktorá je často vykresľovaná ako jeden z "najčistejších" regiónov z hľadiska korupcie, do nelichotivého svetla. Medzi podnikateľmi je napríklad rozšírený názor, že jediná cesta k úspechu vedie cez politické konexie.

Skúsenosti podnikateľov s korupciou sú v jednotlivých štátoch rozdielne. Takmer všetky firmy v Grécku, Taliansku a Španielsku uviedli, že korupcia je v ich krajine rozšírená. Naopak, v Dánsku, Fínsku a Švédsku je podľa správy EÚ korupcia zriedkavá.

Tento výsledok sa zhoduje s indexom korupcie, ktorý zostavila spoločnosť Transparenty International (TI). Podľa TI spomedzi štátov EÚ má najväčšie problémy s korupciou Grécko, najmenej skorumpované je Dánsko. Najčastejšie sa s korupciou stretávajú stavebné firmy, ktoré sa uchádzajú o vládne tendre. Takmer 8 z 10, teda skoro 80 týchto firiem, sa sťažovalo na korupciu.

Celkovo, 43 % firiem v EÚ považuje korupciu za problém. Komisia odhaduje, že ekonomika bloku tak ročne prichádza o 120 miliárd eur, čo zodpovedá dvojnásobku výkonu rumunskej ekonomiky. Obyvatelia EÚ sú tiež presvedčení, že príliš tesné väzby medzi firmami a politikmi vedú ku korupcii. Až osem z desiatich respondentov zastáva tento názor.

"Problémom Európy nie sú ani tak menšie úplatky ako také, ale väzby medzi politikmi a priemyslom," uviedol Carl Dolan z TI. "Odmenou pre politikov za uprednostnenie firiem pri rozdeľovaní kontraktov alebo zmeny v legislatíve sú skôr pozície v súkromnom sektore po ich odchode z politiky, ako úplatok," dodal.

Komisia v tejto súvislosti odporúča zlepšiť a zdvojiť kontrolu pri presadzovaní jednotlivých návrhov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies