Korunný princ Felipe zdôraznil potrebu jednoty národa

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 17:28 • 2 min
Korunný princ Felipe zdôraznil potrebu jednoty národa

YESA - Španielsky korunný princ Felipe chce po svojej inaugurácii za kráľa prezentovať krajinu ako "jednotný, ale rozmanitý" národ.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes na slávnosti v kláštornom kostole v obci Yesa na severovýchode Španielska pri príležitosti udelenia kultúrneho ocenenia 90-ročnému františkánskemu mníchovi-historikovi, informovala agentúra AP.
     

Felipe prehovoril na verejnosti po prvý raz od oznámenia jeho čoskorého prebratia trónu po jeho odstupujúcom otcovi Juanovi Carlosovi. Ako panovník bude čeliť 25-percentnej nezamestnanosti krajiny, aj separatistickým náladám v katalánskom regióne. Na podujatí bola prítomná aj jeho manželka, astúrska princezná Letizia, ktorú domáce médiá prezývajú "kráľovnou strednej triedy".
     

Hoci Felipe počas príhovoru nekonkretizoval žiadny z problémov štátu, potvrdil, že krajina prechádza "ťažkými časmi", ktoré si vyžadujú, aby ľudia dali prednosť "všeobecnému dobru pred záujmovými skupinami". Korunný princ sa stane španielskym kráľom Filipom VI. na slávnostnej inaugurácii 18. júna.
     

Odstupujúci kráľ Juan Carlos je rešpektovanou osobnosťou pre zásluhy pri prechode krajiny od diktátorského režimu k demokracii, ako aj pre zabránenie štátnemu prevratu v roku 1981. Jeho reputácia však prudko klesla po odhalení veľkolepej poľovačky v africkej Botstwane, uskutočnenej počas vrcholiacej finančnej krízy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies