Korporátna daň sa od 1. januára znižuje z 23 % na 22 %

NETKY.SK • 1 Január 2014, 12:53 • 2 min
Korporátna daň sa od 1. januára znižuje z 23 % na 22 %

BRATISLAVA - Od nového roka sa pre právnické osoby znížila sadzba dane o jeden percentuálny bod. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorú v decembri schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Od 1. januára 2014 platí pre slovenských podnikateľov, ktorí vykonávajú svoju činnosť ako právnické osoby, nová sadzba dane. Daň z príjmu právnických osôb sa znížila z 23 % na 22 %. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov. Daňovníci, ktorých účtovné obdobie presahuje koniec minulého roka, si tak daňovú povinnosť do konca decembra 2013 vypočítajú so starou sadzbou 23 % a od 1. januára 2014 s novou sadzbou na úrovni 22 %.

Zníženie korporátnej dane z 23 % o jedno percento navrhol vládny kabinet v októbri uplynulého roku spolu s predstavením tohtoročného rozpočtu. Ako ešte v októbri uviedol rezort financií, firmám by vďaka poklesu sadzby dane z príjmu právnických osôb malo zostať o 90 mil. eur viac. 

Predseda vlády Robert Fico v decembri avizoval, že podnikatelia by sa ešte mohli dočkať ďalšieho zníženia sadzby dane pre právnické osoby. Pokiaľ sa podľa neho bude na Slovensku dobre vyvíjať ekonomická a finančná situácia, je tu možnosť poklesu sadzby na 21 %, ba dokonca na hodnotu 20 %. 

Ani zníženie dane z príjmov právnických osôb o jedno percento však veľký posun v rebríčku krajín Európskej únie neprinieslo. Podľa údajov Eurostatu slovenské subjekty aj naďalej štátu odvádzajú najväčší podiel v rámci krajín Visegrádskej štvorky. V Českej republike a Poľsku sa sadzba dane pohybuje na úrovni 19 % a v Maďarsku na 20,6 %. Spomedzi susediacich krajín tak má v porovnaní so Slovenskom vyššiu daň pre firmy len Rakúsko, a to na úrovni 25 %. 

Slovensko v roku 2004 pristúpilo k zníženiu daňovej sadzby pre právnické osoby z 25 % na 19 %. Následne však od začiatku roka 2013 došlo k jej zvýšeniu na minuloročnú hodnotu 23 %. Spolu so znížením sadzby dane pre firmy sa od nového roka pre podnikateľské subjekty zavádza aj inštitút daňových licencií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona