Koronavírusom sa mohol nakaziť každý desiaty človek na svete

NETKY.SK • 5 Október 2020, 17:58 • 2 min
Koronavírusom sa mohol nakaziť každý desiaty človek na svete

ŽENEVA - Novým koronavírusom sa mohol nakaziť každý desiaty človek na svete. V pondelok to povedal šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre núdzové situácie Michael Ryan s tým, že to naznačujú "najlepšie odhady".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa nich by to zo súčasnej populácie zhruba 7,6 miliardy ľudí mohlo predstavovať viac ako 760 miliónov. To viac ako 20-násobne presahuje počet potvrdených prípadov, ktorý v súčasnosti celosvetovo presahuje viac ako 35 miliónov. Odborníci pritom dlhodobo tvrdia, že počty potvrdených prípadov sú výrazne nižšie ako skutočné číslo.

Ryan, ktorý hovoril na mimoriadnom zasadnutí 34-člennej výkonnej rady WHO o pandémii, vysvetlil, že čísla sa líšia v závislosti od toho, či sú z mestských oblastí alebo z vidieka, ale aj v rôznych skupinách. To v konečnom dôsledku znamená, že "veľká väčšina sveta zostáva v ohrození".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa World Health Organization (@who),

 

Pandémia sa bude naďalej vyvíjať, povedal tiež Ryan, ale podotkol, že tiež existujú nástroje na potlačenie prenosu vírusu a záchranu životov. "Mnohé úmrtia sa podarilo odvrátiť a mnoho ďalších životov možno ochrániť," skonštatoval.

Ryan varoval, že svet "smeruje do náročného obdobia. Choroba sa naďalej šíri. V mnohých častiach sveta je na vzostupe". V juhovýchodnej Ázii zaznamenali nárast prípadov, Európa a východné Stredomorie zase nárast úmrtí. Situácie v Afrike a v západnom Pacifiku sú podľa neho "skôr pozitívnejšie".

Predtým ako pred radu predstúpil Ryan, generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus viedol chvíľu ticha za obete pandémie a tiež vyzval na potlesk pre zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa usilovali o ich záchranu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies