Koronavírus prinúti Japonsko k vyššej pracovnej harmónii

NETKY.SK • 22 August 2020, 17:14 • 2 min
Koronavírus prinúti Japonsko k vyššej pracovnej harmónii

Nový koronavírus vo svete zabíja a podľa najnovšej bilancie uskutočnejej AFP si vyžiadal už viac ako 800-tisíc mŕtvych. Mnohí Japonci, ktorí sú inak známi zbožňovaním prírody a workoholizmom, prehodnocujú chodenie do práce.

slovakia

left justify in out

Konkrétne im to umožňujú niektoré japonské firmy, ktoré vážne uvažujú na tým, že zrušia časť svojich kancelárskych priestorov. Japonci preslávení aj svojím workoholizmom tak môžu mať pokojnejšiu prácu a presunúť si ju k sebe domov, alebo trebárs do prírody. Šintoistická krajina je preplnené mnohými miestami, z ktorých môže byť práca vykonaná kvalitnejšie. Pracovití Japonci tak môžu pracovať aj z milovaného harmonického prostredia. Pomohol tomu, paradoxne, nový koronavírus.

 

 

Zaujímavým miestom na prácu môže byť napríklad prvá metropola Krajiny vychádzajúceho slnka - Nara, v ktorej sa prirodzene snúbi príroda s každodenným životom. Po uliciach, sťa by turisti, si tu bez strachu neustále sebavedomo kráčajú daniele, ktoré si od turistov niekedy až drzo pýtajú špeciálne keksy.

 

 

 

Až približne tretina firiem v krajine gejší, samurajov či nindžov chce v súčasnosti prehodnotiť, či je nevyhnutné, aby si vôbec prenajímali, alebo vlastnili kancelárie. Sú to predsa náklady navyše a aj samotnému pracovitému Japoncovi padne lepšie, keď si môže svoju prácu rozložiť v parku, alebo pri podvedomom obdivovaní zenovej záhrady v Kjóte či uprostred chrámového parčíku kdesi v rušnom Tokiu.

 

 

Podľa prieskumu agentúry Reuters už teraz tretina zamestnancov pracuje v takzvanom režime home office, s tým, že mnohí zamestnanci to dostali príkazom. Až štvrtina firiem oznámila, že využitie kancelárskych priestorov im kleslo od 30 do 50 %. No a až 62 firiem zo 100 znížilo užívanie kancelárií o 10 až 20 %. "Prehodnotenie pomôže posilniť sociálne benefity pre zamestnancov, keďže zmierni ich problémy pri cestovaní do a z práce," uviedol v rámci prieskumu manažér jednej japonskej papierenskej spoločnosti, ktorý si prial utajenie.

 

img

 

Prieskum tiež ukázal, že približne 33 % firiem už prehodnocuje, či má vôbec význam platiť za priestory. Napríklad spoločnosť Fujitsu už v júli zverejnila plán na ich zredukovanie. Do troch rokov by sa chcela zbaviť asi polovice priestorov. Dokonca chce približne 80-tisíc zamestnancom poskytnúť flexibilný pracovný čas, pričom mnohí z nich budú v rámci nového modelu pracovať napríklad aj z Nara parku či zo špecifického miesta tvoreného stovkami vedľa seba postavených brán tori.

 

img

 

Ochranné pomôcky si môžete objednávať na shop.netky.sk. Na sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies