Koronavírus môže trvalo poškodiť orgány vyliečených

NETKY.SK • 20 Apríl 2020, 08:05 • 2 min
Koronavírus môže trvalo poškodiť orgány vyliečených

Odchodom z nemocnice potom, čo pacient už nie je pozitívny na Covid-19, to nemusí skončiť. Lekári z celého sveta varujú pred rizikom dlhodobých následkov. Že je reálne, vedia určite.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Asi tretina vyliečených pacientov, ktorí boli infikovaní koronavírusom SARS, vykazovala ešte po troch rokoch od liečby poškodenie pľúc, "väčšina" z nich sa problémov zbavila po 15 rokoch.

 

Taktiež celá tretina nakazených koronavírusom MERS utrpela zjazvenie pľúc čiže fibrózu, teda nezvratné poškodenie pľúc.

 

Štatistiky z histórie epidémií iných koronavírusov pripomínajú v článku Los Angeles Times s otázkou, akú bilanciu ohľadom dlhodobých následkov bude mať Covid-19.

 

Odpoveď sa už snažilo nájsť mnoho vedcov a vzniklo niekoľko štúdií. Žiadna však zatiaľ nebola celkom uspokojivá.

 

Keďže sa prví registrovaní nakazení začali z choroby zotavovať len pred niekoľkými mesiacmi, nikto nevie, ako vážne a dlhodobé následky nakoniec budú.

 

Na tom, že riziko dlhodobých následkov tu je, sa však lekári napospol zhodujú. A nejde len o pľúca, dlhodobé poškodenie príslušných orgánov ochorením Covid-19 už študujú kardiológovia aj ďalší odborníci.

 

Štvrtina pacientov stratila 20 až 30 percent "výkonu" pľúc
- Hongkonská štúdie, o ktorej v polovici marca informoval South China Morning Post, tvrdí, že dvaja až traja vyliečení pacienti z dvanástich mali problémy s dýchaním i po zotavení.
- Ľudia sa sťažovali na časté zadýchavanie aj pri rýchlejšej chôdzi.
- Podľa lekárov sa funkčnosť ich pľúc znížila asi o 20 až 30 percent.

 

Dlhodobé následky u všetkých?
Patológ a profesor na Chicagskej univerzite Su-Jüan Siao povedal ABC, že väčšina pacientov, ktorí mali miernejšie príznaky, by sa mala uzdraviť bez dlhodobejších následkov.

 

Rovnako tak tí, čo mali príznaky silné, ale nemuseli byť napojení na ventilátor. Ohrození sú tí, ktorí mali kritický priebeh choroby. "Podľa našich skúseností s koronavírusmi SARS a MERS odhadujeme, že niektorí pacienti budú trpieť pľúcnou fibrózou," povedal Siao.

 

Amesh Adalja z Bloombergovej školy verejného zdravia (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health) k tomu dodal, že riziko dlhodobých následkov všeobecne vzniká, kedykoľvek je zápal pľúc tak silný, že pacienta pripúta na lôžko JIS.

 

 

U tých, ktorých stav bol taký vážny, že museli byť napojenie na ventilátor, alebo dokonca na extrakorporálnu membránovú oxygenáciu (ECMO), sú mesiace až roky pretrvávajúce komplikácie s poškodenými pľúcami "pravdepodobné".

 

"Niektorí sa možno celkom nezotavia nikdy," dodal Adalja s tým, že ale nejde o žiadne univerzálne pravidlo a proces zotavovania sa bude iste veľmi líšiť prípad od prípadu.

 

Ďalšie poškodenia orgánov

Druhým orgánom, ktorý sa najčastejšie spomína v súvislosti s možnými dlhodobými následkami koronavírusom, je srdce, ohrozené sú však prakticky všetky orgány.

 

"Covid-19 nie je len respiračná porucha," povedal LA Times kardiológ z univerzity v Yale Harlan Krumholz. "Môže poškodiť srdce, pečeň, obličky, mozog aj endokrinný systém či obehovú sústavu."

 

 

Aj ďalší lekári sa obávajú, že obnova funkcie niektorých orgánov môže trvať dlho alebo nemusí byť úplná.

 

"Myslím, že môže dôjsť k dlhodobým následkom," povedal iný Yaleský kardiológ Joseph Brennan.

 

"Neviem to iste, ale táto choroba je natoľko závažná, že niektorí z uzdravených budú pravdepodobne čeliť pretrvávajúcim zdravotným problémom."

 

 

Odhadovanie lekárom sťažuje aj fakt, že dáta zo štúdií nemožno interpretovať jednoznačne tak, že problémy s rôznymi orgánmi spôsobil stopercentne koronavírus.

 

Ide o to, že mohli mať zdravotné problémy už skôr, bez toho aby o nich vedeli. Ľudia s ďalšími zdravotnými problémami totiž patria do skupiny, u ktorej je kritický priebeh choroby najpravdepodobnejší.


Podľa dvojice odborníkov Siao a Adalja ich ale hlavným problémom je nedostatok dát a výskumov.

 

"Dúfam, že sa urobí viac pitiev zosnulých pacientov. V tejto chvíli toho vieme naozaj veľmi málo o spektre patológie Covid-19," povedal Siao.


Nádej na pozitívne vyústenie situácie vyjadril prezident Nemeckej spoločnosti pre pneumológiu Michael Pfeifer.

 

Ten síce takisto priznal, že ešte nie je možné s istotou povedať, akú povahu budú mať dlhodobé následky ochorenia.

 

Minimálne pľúca sú ale podľa neho orgánom, ktorý sa môže úplne uzdraviť aj u veľmi ťažkých zápalov.

 

"Videl som už veľmi zlé veci a pacienti sa potom do pol roka úplne zotavili. Dúfajme, že to bude rovnaké," povedal Pfeifer pre Der Spiegel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona