EMA odporúča očkovanie druhou dávkou vakcíny od AstraZeneca. Zároveň sľubuje zrýchlenie vakcinačného procesu

NETKY.SK • 23 Apríl 2021, 18:17 • 2 min
EMA odporúča očkovanie druhou dávkou vakcíny od AstraZeneca. Zároveň sľubuje zrýchlenie vakcinačného procesu

BRATISLAVA - Európska lieková agentúra (EMA) v piatok odporučila, aby sa ľudia zaočkovaní prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, zaočkovali aj druhou dávkou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zástupca výkonnej riaditeľky EMA Noël Wathion na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že ľudia zaočkovaní prvou dávkou vakcíny Vaxzevria (AstraZeneca), by sa po štyroch až 12 týždňoch mali preočkovať aj druhou dávkou.

 

Prínosy ďaleko prevyšujú riziká

Zatiaľ nie je podľa agentúry známe, či je riziko zriedkavých krvných zrazenín po očkovaní iné, ako riziko vyvolané prvou dávkou. Výhody vakcíny však podľa odborníkov prevyšujú riziká.

 

Prečítajte si tiež: Vakcíny od Pfizer-BioNTech a AstraZeneca výrazne znižujú riziko nákazy už po prvej dávke

Predstavitelia EMA na konferencii predstavili analýzu dostupných dát o vakcíne, ktorá má pomôcť členským štátom pri rozhodovaní sa o ich vakcinačnom programe.

 

Dáta ukazujú, že vakcína je účinná u všetkých vekových kategórií dospelých, pričom prínos očkovania stúpa s vekom a so zvyšujúcou sa úrovňou infekcie v komunite.

 

Krvné zrazeniny sa objavujú do 2 týždňov od očkovania

Na určenie, kto môže byť viac náchylný na spomenuté zriedkavé zrazeniny, podľa odborníkov však zatiaľ nie je dostatok informácií.

EMA tento mesiac informovala, že očkovanie vakcínou Vaxzevria môže súvisieť so zriedkavými krvnými zrazeninami, ktoré možno klasifikovať ako jej veľmi zriedkavé vedľajšie účinky.

 

EMA vtedy uviedla, že by sa mali upraviť štítky na vakcínach, aby ľudia dostávajúci vakcínu a zdravotníci vedeli o týchto rizikách a následne sledovali možné znaky alebo symptómy, ktoré sa obyčajne objavujú počas prvých dvoch týždňov po očkovaní.

 

Vaxzevria je jednou zo štyroch vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré schválili v Európskej únii.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ: EMA potvrdila vznik krvných zrazenín po očkovaní vakcínou Johnson & Johnson. Stále ju však považuje za bezpečnú

 

Výroba vakcín sa zrýchli

EMA tiež informovala, že odsúhlasila zväčšenie šarží a rozšírenie produkcie závodu v obci Puurs v Belgicku, kde sa vyrába aj vakcína od spoločností BioNTech a Pfizer. Agentúra očakáva, že toto schválenie „bude mať významný vplyv" na dodávky očkovacích látok od tohto konzorcia firiem.

Zároveň vydala súhlas na to, aby vakcínu spoločnosti Moderna vyrábala španielska farmaceutická firma Rovi. Nová výrobná linka by mala zrýchliť produkciu očkovacej látky od americkej spoločnosti. 

Do EÚ za posledných pár mesiacov prúdi oveľa menšie objemy vakcín, ako sa pôvodne predpokladalo. Takýto krok by mohol výrazne zrýchliť očkovací proces v členských krajinách. 

 

Prečítajte si viac: Opäť prišiel rad na učiteľov. Druhú dávku vakcíny dostane počas víkendu 16-tisíc pedagógov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies