Koronavírus dostal nový názov

NETKY.SK • 11 Február 2020, 20:39 • 2 min
Koronavírus dostal nový názov

ŽENEVA - Oficiálny názov choroby spôsobenej novým koronavírusom z Číny je Covid-2019. Oznámila to v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Oznámenie prichádza v čase, keď si vírus vyžiadal už viac než 1 000 obetí a desaťtisíce ďalších ľudí sa ním infikovali. Vedci vyzývali na pridelenie oficiálneho názvu s cieľom predísť zámene a tiež stigmatizácii akejkoľvek skupiny alebo krajiny.
 

 

Odvodený názov

"Už máme pre toto ochorenie pomenovanie a je ním Covid-19," povedal novinárom v Ženeve šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Nový názov je odvodený zo slov "corona" (korona), "virus" (vírus) a "disease" (choroba), pričom 2019 reprezentuje rok, v ktorom sa ochorenie objavilo. WHO sa o ňom dozvedela 31. decembra.

Celkovo sa na území pevninskej Číny nakazilo už 42 638 ľudí, počet mŕtvych stúpol na 1 016. Mimo Číny hlásia viac ako 440 prípadov vrátane dvoch úmrtí v Hongkongu a na Filipínach.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies