KORONAVÍRUS: Boj s pandémiou prebieha rovnomerne v štátnych aj súkromných nemocniciach

NETKY.SK • 12 Január 2021, 07:32 • 2 min
KORONAVÍRUS: Boj s pandémiou prebieha rovnomerne v štátnych aj súkromných nemocniciach

BRATISLAVA – Podľa predsedu vlády nemocnice v rukách finančných skupín radšej hľadajú výhovorky a nepomôžu štátnym nemocniciam. Možno však povedať, že zatiaľ sa na starostlivosti všetky nemocnice podieľajú podľa svojich možností.

slovakia

left justify in out

Z údajov, ktoré poskytol analytik a matematik Ivan Bosňák a vypracovala Eva Capková vyplýva, že nemocnice na území Slovenska bojujú s pandémiou pomerne rovnomerne. K 31. decembru sa v štátnych nemocniciach nachádzalo 1 830 hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19, pričom v neštátnych ich ležalo 842. Pri celkovej kapacite štátnych a neštátnych nemocníc však ide o veľmi podobný pomer.

 

Predseda vlády Igor Matovič pritom minulý týždeň skritizoval nemocnice v súkromných rukách za to, že nedostatočne pomáhajú tým štátnym. Vyhlásil, že ho mrzí sebecký prístup okolitých nemocníc hlavne v rukách finančných skupín. Premiér týmito slovami reagoval obzvlášť na kritickú situáciu vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

 

Podla jeho slov si nemocnice  radšej hľadajú výhovorky a "nepomôžu v ťažkej situácii štátnej nemocnici, ktorá sa o pacientov stará s maximálnym vypätím síl".

 

img

 

Nemocnice, ktoré vlastní štát, boli ku koncu roka vyťažené na 66,69 percenta, neštátne o niečo menej, a to takmer 2 percentá, presnejšie na 64,87 percenta. "Ako príklad spomenieme neštátne zariadenie Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave, ktorý má podľa oficiálnej stránky kapacitu 195 lôžok, aktuálne je tam hospitalizovaných až 203 pacientov s ochorením COVID-19," konštatuje portál Webnoviny.sk.

 

V ostatných štátnych bratislavských nemocniciach zatiaľ kapacita nie je takto extrémne využitá, no aj napriek tomu sú výrazne vyťažené. Na základe štatistík a tohto príkladu možno povedať, že zatiaľ sa na starostlivosti všetky nemocnice podieľajú podľa svojich možností. 

 

"Nemožno opomenúť to, že väčšina súkromných nemocníc pomáhala aj počas plošných testovaní, veľa z nich má vo svojich priestoroch stále zriadené mobilné odberové miesta a zdravotný personál sa zapojil do aktivít rezortu zdravotníctva," doplnili Webnoviny.sk.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies