Koronakríza spôsobila, že prácu na Slovensku strácali najmä muži

NETKY.SK • 26 Júl 2020, 14:15 • 2 min
Koronakríza spôsobila, že prácu na Slovensku strácali najmä muži

BRATISLAVA - Vypuknutie pandémie nového koronavírusu na Slovensku malo vplyv aj na trh práce.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nemožnosť pracovať z domu znamenala vyššie riziko nákazy alebo stratu zamestnania. Najohrozenejšie boli sociálne slabšie skupiny obyvateľstva a z hľadiska pohlaví prácu strácali najmä muži. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií (MF) SR.

 

Zatvorenie škôl, domáca výučba, vysoký podiel žien v zdravotníctve a karanténna OČR prispeli k tomu, že ženy strácali zamestnanie počas koronakrízy menej ako muži.

 

"Prevaha žien v školstve vedie k tomu, že ženy môžu vo väčšej miere pracovať z domu. Ženy tvoria tiež väčšinu zamestnaných v zdravotníctve a sociálnych službách, kde vzhľadom na charakter práce k strate pracovných miest nedochádzalo," priblížili analytici IFP.

 

Rozdiely v náraste nezamestnaných sú najväčšie medzi mužmi a ženami vo veku 25 rokov až 45 rokov, čo naznačuje, že pod pomalší rast nezamestnanosti žien sa podpísala aj väčšia náchylnosť nastúpiť na karanténnu OČR.

 

"Údaje Sociálnej poisťovne o počtoch poberateľov ošetrovného potvrdzujú, že to boli práve ženy, ktoré vo väčšej miere zostávali doma s deťmi počas obdobia, keď boli materské a základné školy zatvorené," priblížili analytici IFP. Z dát SP vyplýva, že v máji tohto roka čerpalo ošetrovné 77.000 žien oproti 44.000 mužom.

 

Analýza tiež ukázala, že slovenský trh práce sa vyvíja podobne ako tie v zahraničí.

 

"Prudký šok do ekonomickej aktivity spôsobený pandémiou sa negatívne prejavil na zamestnanosti v takmer všetkých krajinách EÚ. Koronakríza mala podobný priebeh v mnohých krajinách aj napriek rozdielnym trhom práce," konštatuje IFP. Na Slovensku, ale aj v Španielsku, v Kórei či v Rakúsku bol najväčší relatívny nárast nezamestnanosti v službách, ale aj v sektore nehnuteľností a dopravy.

 

"Aj v týchto štátoch strácali prácu najmä dočasní a nízkokvalifikovaní zamestnanci. Podobne ako na Slovensku maloobchod zaznamenal stratu pracovných miest aj v Rakúsku či Nórsku," podotkli analytici IFP.

 

Extrémnym prípadom je americký trh práce, kde nezamestnanosť stúpla z 3,5 % vo februári na viac než 14 % v apríli.

 

"Americký trh práce je veľmi flexibilný a v porovnaní s európskym je charakteristický menšou ochranou zamestnancov. Práve jednoduchšia možnosť zamestnávateľov prepúšťať a absencia podporných schém viedla v apríli k takému výraznému nárastu nezamestnanosti," vysvetlili analytici.

 

Naopak, v susedných krajinách v Česku a v Poľsku trh práce kríze odolal a nezamestnanosť zostala takmer nezmenená. "Nezamestnanosť veľmi nestúpla ani v Nemecku, pravdepodobne vďaka trvalo zaužívanej schéme podpory skrátenej práce, tzv. kurzarbeitu," uvádza sa v analýze IFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona