Kormidlo držím pevne v rukách, posádku mám kvalitnú

NETKY.SK • 7 Júl 2010, 09:38 • 2 min
Kormidlo držím pevne v rukách, posádku mám kvalitnú

Kormidlo držím pevne v rukách, posádku mám kvalitnú

slovakia

left justify in out

Koaličná zmluva, ktorú dnes podpísali predstavitelia štyroch stredopravých strán, znamená záväzok ponúknuť riešenia pre dôstojný život na Slovensku, ktoré budú reagovať nielen na dopady hospodárskej krízy, ale aj odstraňovať neprávosti a skrivodlivosti ako výsledky bývalého vládnutia. Na tlačovej konferencii po podpísaní tejto dohody to vyhlásila dezignovaná premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
      Zároveň verí, že svoj kabinet povedie takým spôsobom, aby zabezpečil občanom dôstojný život pre každého. "Takže dobrý vietor do plachát, kormidlo držím pevne v rukách a posádku mám kvalitnú," vyhlásila.
      Nová vláda chce podľa nej pomôcť budovať spoločnosť na princípoch demokracie, plurality, osobnej slobody, zodpovednosti a tolerancie. "Občan je pre nás nielen cieľ, ale hlavne ten, kto bude hodnotiť každé naše rozhodnutie, každý náš krok. Chceme vládnuť zodpovedne, otvorene, priamo a v dialógu s občanmi," zdôraznila Radičová.
      Medzi prvé kroky, ktoré jej kabinet po schválení vládneho programu podnikne, bude patriť prijímanie základných opatrení súvisiacich s povodňami. Zároveň plánuje do Národnej rady SR predložiť zákony, "ktoré budú významnou mierou znižovať korupciu v tejto krajine, čím sa zvýši dôveryhodnosť SR", či právne normy vzťahujúce sa na systém verejného obstarávania. "Predložíme aj prvé opatrenia v oblasti služieb zamestnanosti tak, aby tie nástroje, ktoré sú funkčné a môžu pomôcť, začali fungovať čo najrýchlejšie," doplnila. Osobne sa Radičová chystá predložiť do pléna aj zákon na obmedzenie poslaneckej imunity.
      Personálne obsadenie konkrétnych ministerstiev predloží prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi vo chvíli, keď odstúpi doterajšia vláda. Tá by tak mala urobiť hneď po ustanovujúcej schôdzi novej Národnej rady SR, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 8. júla. "O každom nominantovi som viedla rozhovory s predsedami jednotlivých strán, s každým nominantom okrem KDH, to ma ešte čaká, som sa osobne rozprávala," priblížila Radičová. Na margo možných pochybností o niektorých nomináciách vyhlásila, že pri nich nevidí problém, ktorý by nebol riešiteľný. "Pokiaľ som mala otázky, diskutujeme o nich," podčiarkla.
      V rozhovoroch s koaličnými partnermi aj jednotlivými kandidátmi na budúcich ministrov Radičová podľa vlastných slov vymedzila jasné pravidlá, ktoré sa vzťahujú na čistotu a výkon tejto profesie. "Moji budúci kolegovia, členovia vlády, vedia, že moja tolerancia pri dôvodnom podozrení bude nulová," zdôraznila budúca premiérka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies