Korením manchesterského derby bude súboj trénerov Mourinha a Guardiolu

NETKY.SK • 8 September 2016, 18:15 • 2 min
Korením manchesterského derby bude súboj trénerov Mourinha a Guardiolu

MANCHESTER - Súboj o prvú priečku anglickej futbalovej Premier League, duel dvoch stopercentných mužstiev novej sezóny, Manchester po 172. raz proti Manchestru, José Mourinho proti Pepovi Guardiolovi. Výhodu domáceho prostredia v sobotňajšom manchesterskom derby bude mať United, ktorý o 13.30 h SELČ privíta City v rámci 4. kola najvyššej anglickej dlhodobej súťaže.

slovakia

left justify in out

United a aj City sú v sezóne 2016/2017 pod vedením nových trénerov stopercentní vo všetkých súťažiach, v Premier League získali zhodne po tri víťazstvá. Mourinhovi "Červení diabli" pridali začiatkom augusta víťazstvo nad Leicestrom City znamenajúce triumf v dueli o Anglický superpohár (Community Shield), Guardiolovi "The Citizens" dvakrát uspeli proti rumunskej Steaue Bukurešť v play-off o skupinovú fázu Ligy majstrov. ManCity je po troch kolách lídrom Premier League a zostane ním, ak na Old Trafforde neprehrá. Momentálne tretí United (FC Chelsea je rovnako s 9 bodmi o skóre druhý) poskočí na prvé miesto len v prípade víťazstva.

Portugalčan Mourinho a Španiel Guardiola si ako kormidelníci zmerali sily už 16-krát. So siedmimi víťazstvami a šiestimi remízami je výrazne úspešnejší súčasný kouč City Guardiola. Prvýkrát sa ich mužstvá konfrontovali v septembri 2009. V základnej F-skupine Ligy majstrov sa medzi domácim Interom Miláno a Guardiolovým FC Barcelona zrodila bezgólová remíza. Naposledy stáli proti sebe v auguste 2013 v zápase o Európsky superpohár; s Bayernom Mníchov vtedy uspel Guardiola, o osem rokov mladší než 53-ročný vtedajší kouč FC Chelsea Mourinho. Až 11-krát bol ich duel zároveň prestížnym súbojom El Clásico medzi Realom Madrid a FC Barcelona.

Pred ich letným príchodom do najvyššej anglickej súťaže sa mnoho hovorilo a písalo o ich rivalite, Mourinho sa podľa AFP vyjadril: "Ak sa v Premier League zameriam na neho a Manchester City a on zas na mňa a Manchester United, titul získa niekto iný." Guardiola doplnil: "Tréneri ako Mourinho ma posunuli, vďaka nim som prenikol vyššie."

Obe manchesterské mužstvá sa pred začiatkom novej sezóny posilnili. "The Citizens" získali Johna Stonesa, Leroya Saného, Gabriela Jesusa, Ilkaya Gündogana, Nolita či Claudia Brava, United angažovali Paula Pogbu, Henricha Mchitarjana, Erica Baillyho a Zlatana Ibrahimoviča. Švédska nová tvár v šatni "Červených diablov" Ibrahimovič niekoľko dní pred derby poslal prostredníctvom instagramu odkaz brankárovi Bravovi. V priloženom videu zabalil Čiľanovi balíček a napísal: "Vitaj v Manchestri! Tu máš nejaké tréningové oblečenie, budeš ho potrebovať. Vidíme sa v sobotu."

Manchesterské derby napíše v sobotu svoju 172. kapitolu. Z pohľadu slávnejšieho United je bilancia nasledovná: 71 víťazstiev, 51 remíz, 49 prehier.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies