Kórejský windsurfista v Riu doplatil na znečistenú vodu, skončil v nemocnici

NETKY.SK • 20 August 2015, 10:30 • 2 min
Kórejský windsurfista v Riu doplatil na znečistenú vodu, skončil v nemocnici

RIO DE JANEIRO - Obavy o kvalitu vody v zálive Guanabara, v ktorom sa uskutočnia počas OH 2016 v Riu de Janeiro jachtárske súťaže, opäť vzrástli. Po predolympijskom teste windsurfistov, ktorý sa uskutočnil práve v kritizovanej zátoke, musel vyhľadať lekársku starostlivosť juhokórejský reprezentant Wonwoo Cho.

slovakia

left justify in out

Jachtári už dlhší čas kritizujú znečistenie v zálive. Viacero športovcov otvorene vyhlásilo, že ide o najšpinavšie miesto, v ktorom počas profesionálnej kariéry súťažili. Obávajú sa, že počas súťaží na OH 2016 sa budú musieť vyhýbať mŕtvym rybám, vyhodeným nábytkom či igelitovým taškám. Na znečistenú vodu v zátoke pravdepodobne doplatil aj Cho, ktorého museli po testovacích pretekoch previezť do nemocnice pre dehydratáciu, zvracanie, bolesti hlavy a závraty. Po 24 hodinách ho z nemocnice prepustili, no stále nie je kompletne fit.

 

"Nepoznám príčinu svojho ochorenia," povedal pre agentúru AP windsurfista. Jeho tréner bol však konkrétnejší. "Dostal to pravdepodobne z vody. Je to smutný príbeh. Najmä v zálive je voda príšerná. Doslova páchne. Nedokážem si predstaviť, ako tam môžu súťažiť," vyslovil sa Danny Ok, ktorý je trénerom a fyzioterapeutom kórejského reprezentanta.

 

Dvadsaťročný Wonwoo Cho je "oficiálne" už štvrtým športovcom, ktorý ochorel počas jachtárskych testovacích pretekov v Guanabare. Podľa mnohých funkcionárov však nie je táto štatistika kompletná a viacero ďalších windsurfistov hlásilo zdravotné problémy po tom, čo brázdilo vodu v znečistenom zálive.

 

Na problémy s hnačkou sa sťažovalo aj pätnásť členov americkej výpravy, ktorí ochoreli počas MS juniorov vo veslovaní v Riu de Janeiro. Ich žalúdočné problémy pravdepodobne spôsobila znečistená voda v dejisku OH 2016. Šampionát bol generálkou na olympijské veslárske súťaže.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona