Kórejského exministra zdravotníctva zatkli ohľadom korupčného škandálu

NETKY.SK • 28 December 2016, 06:37 • 2 min
Kórejského exministra zdravotníctva zatkli ohľadom korupčného škandálu

SOUL - Juhokórejskí vyšetrovatelia zatkli dnes bývalého ministra zdravotníctva Mun Hjung-pjona v rámci ďalšieho objasňovania korupčného škandálu prezidentky Pak Kun-hje, ktorú už parlament dočasne zbavil právomocí. Prokuratúra má teraz dva dni na to, aby sa rozhodla, či vydá na Muna oficiálny zatykač.

slovakia

left justify in out

Exminister čelí obvineniam z toho, že vyvíjal tlak na štátny dôchodkový úrad, aby podporil dohodu o kontroverznom spojení dvoch pobočiek firmy Samsung, najväčšej juhokórejskej obchodnej korporácie, a to napriek tomu, že jedna z týchto spoločností prišla o akcie v odhadovanej hodnote niekoľkých stoviek miliónov dolárov.

 

Samsung je podozrivý aj z poskytovania financií uväznenej prezidentkinej dôverníčke Čche Son-sil, čo firme umožnilo získať vládnu podporu pre zlúčenie podnikov. Samsung totiž venoval 64 miliónov dolárov dvom neziskovým organizáciám, ktoré Čche údajne riadila, pričom prostriedky zneužívala na vlastné obohacovanie sa.

 

Kórejský parlament, ktorý ovláda opozícia, odhlasoval 9. decembra dočasné odvolanie prezidentky na základe obvinení, že sa spolčila so svojou dlhoročnou dôverníčkou na vymámení peňazí a priazne od najväčších spoločností krajiny, pričom Pak dôverníčke protizákonne dovolila z ústrania manipulovať vládnymi záležitosťami.

 

Ústavný súd do šiestich mesiacov rozhodne, či bude musieť prezidentka natrvalo odísť z funkcie hlavy štátu alebo sa vráti do svojho úradu. Zatiaľ ju ako prechodný líder krajiny zastupuje premiér Hwang Kjo-an.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies