Kórejské rokovania o otvorení Kchäsongu sa skončili bez výsledku

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 16:10 • 2 min
Kórejské rokovania o otvorení Kchäsongu sa skončili bez výsledku

SOUL - Rokovanie predstaviteľov Severnej a Južnej Kórey o znovuotvorení spoločnej priemyselnej zóny Kchäsong sa v stredu skončili bez konkrétneho výsledku, obe strany sa však dohodli na ich pokračovaní na budúci týždeň. Ako informoval šéf juhokórejskej delegácie Suh Ho, stretnutie naplánovali na 15. júla.

slovakia

left justify in out

"Zhodli sme sa, že komplex budeme naďalej udržiavať a rozvíjať," povedal. Obe strany v princípe súhlasili s obnovením činnosti komplexu už po maratóne rozhovorov cez víkend, na konkrétnom dátume otvorenia komplexu sa však nedohodli. Soul uviedol, že žiada záruky, na základe ktorých už Pchjongjang Kchäsong opäť svojvoľne nezatvorí.

Severná Kórea po vyostrení napätia v regióne z Kchäsongu začiatkom apríla stiahla všetkých 53 000 zamestnancov, odmietla rokovať o pokračovaní jeho prevádzky a Juhokórejčanom zakázala prístup do komplexu. Komplex ležiaci 10 kilometrov od hranice medzi znepriatelenými Kóreami vznikol v roku 2004 ako symbol vzájomnej spolupráce, ktorá donedávna pokračovala aj napriek napätiu v regióne. Spoločná zóna pre severokórejský režim predstavuje dôležitý zdroj príjmov a predošlé krízy vo vzťahoch medzi Pchjongjangom a Soulom na prevádzku nemali väčší vplyv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies