Kórejská prezidentka Pak Kun-hje navrhla zmenu ústavy

NETKY.SK • 24 Október 2016, 08:57 • 2 min
Kórejská prezidentka Pak Kun-hje navrhla zmenu ústavy

SOUL - Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje navrhla dnes zmenu ústavy, ktorá by umožnila najvyšším predstaviteľom štátu pôsobiť vo funkcii dlhšie než päť rokov. Takáto zmena je podľa nej potrebná pre politickú kontinuitu v otázkach ekonomického rozvoja i v otázkach politiky voči Severnej Kórei.

slovakia

left justify in out

Pôsobenie prezidenta Južnej Kórey vo funkcii na jedno päťročné obdobie obmedzila v roku 1987 zmena ústavy, ktorá ukončila vojenskú diktatúru v krajine, podľa Pak Kun-hje sa však medzičasom stala prekážkou ďalšieho rozvoja.

Mandát Pak Kun-hje, prvej ženy zvolenej za juhokórejskú prezidentku, sa skončí vo februári 2018.

 

Výsledky prieskumu zverejnené v júni ukázali, že revidovanie súčasnej ústavy podporuje 70 percent Juhokórejčanov. Podľa 40 percent opýtaných by bolo vhodnejšie zaviesť pre prezidentov dve štvorročné funkčné obdobia.

 

Prezidentka Pak vo vystúpení v parlamente požiadala zákonodarný zbor, aby vytvoril osobitnú komisiu a začal tak diskusie o úprave ústavy. Tú môže v Južnej Kórei navrhnúť prezident alebo parlament a následne ju musí schváliť dvojtretinová väčšina poslancov a potom občania v referende.

 

Napriek širokému konsenzu verejnosti, pokiaľ ide o potrebu zmeny ústavy, nie je jasné, ako sa bude diskusia odvíjať. V súčasnosti je politická moc v krajine rozdelená medzi vplyvného prezidenta a parlament.

 

Aj iní politici okrem Pak Kun-hje vyzývajú na dve funkčné obdobia prezidentov, čo by podľa nich umožnilo stabilnejšiu dlhodobú politiku. Kritici silného prezidentského úradu žiadajú vytvoriť parlamentný systém, v ktorom by premiér mal viac výkonných právomocí než prezident.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona