Kórejčania sa nechcú o ZOH 2018 deliť s Japoncami

NETKY.SK • 12 December 2014, 10:19 • 2 min
Kórejčania sa nechcú o ZOH 2018 deliť s Japoncami

SOUL - Juhokórejskí organizátori zimných olympijských hier 2018 v Pjongčangu opätovne zamietli návrh Medzinárodného olympijského výboru (MOV), aby bobové a sánkarské súťaže z úsporných dôvodov prenechali Japonsku. Guvernér provincie Gangwon Čchoj Mun-sun myšlienku zavrhol, výstavba tobogánu sa vraj už začala a presunutie pretekov by situáciu neriešilo.

slovakia

left justify in out

"Podeliť sa o časť programu s iným mestom nepatrí medzi možnosti, ktoré sme brali do úvahy. Juhokórejský národ by sa s tým nikdy nevyrovnal," povedal Čchoj. "V tejto fáze by bol presun už veľmi náročný, keďže sa začali už všetky práce. Momentálne si želáme, aby sa všetky súťaže konali v Pjongčangu a jeho okolí. Navyše sme nedostali podrobnosti od MOV," uviedol prezident organizačného výboru Čo Jan-ho. 

 

MOV po negatívnych skúsenostiach s vysokými nákladmi na OH a ZOH podniká kroky k šetreniu prostriedkov. Bobovú dráhu navyše po skončení podujatia pravdepodobne čaká osud sporadicky využívaného športoviska. Podľa prepočtov MOV by Kórejčania mohli ponúkanou zmenou ušetriť 120 miliónov amerických dolárov na výstavbe a ďalších 3,5 milióna USD ročne na prevádzke. Do úvahy prichádzala dráha v japonskom Nagane, kde sa konali ZOH 1998. Táto alternatíva však naráža na bariéru neprekonaných historických krívd vo vzťahoch medzi susedskými krajinami. 

 

Provincia Gangwon len nedávno pripustila finančné problémy, keď naliehala na centrálnu vládu, aby prevzala väčšiu mieru finančnej zodpovednosti za prípravu ZOH 2018. Spolu s okresmi Pjongčang, Gangnung a Čongson dokonca pohrozila, že bez väčšej podpory od Soulu sa vzdá práva zorganizovať podujatie. Zadlžená provincia už investovala do výstavby olympijského lyžiarskeho strediska viac ako 1,5 miliardy amerických dolárov (1,2 miliardy eur), a to ešte zostáva postaviť osem ďalších športovísk vrátane štadióna pre otvárací a záverečný ceremoniál, ako aj sieť cestných komunikácií. Vláda ponúkla 50-percentné krytie nákladov na štadión za 60 miliónov USD (48 miliónov eur), člen rady provincie Li Kchi-čchan žiada 75 percent alebo viac. 

 

Juhokórejské ministerstvo kultúry, športu a cestovného ruchu odhadlo celkové náklady na ZOH na 10 miliárd dolárov (8,1 miliardy eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies