Korec považuje účasť na referende za samozrejmosť

NETKY.SK • 2 Február 2015, 10:35 • 2 min
Korec považuje účasť na referende za samozrejmosť

BRATISLAVA – Nitriansky emeritný biskup Ján Chryzostom kardinál Korec považuje za samozrejmé, že každý človek, ktorý si zachováva zdravý rozum, pôjde na referendum a bude hlasovať za otázky o manželstve, rodine, výchove detí.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Korec, hlasovanie je na záchranu osobného života. „Zachovávanie toho Božieho poriadku je na zachovávanie zdravého národného života a je to aj základ pre zachovávanie a obranu zdravého štátneho života v Slovenskej republike,“ uviedol kardinál.

 

Hlasovať v referende pôjde aj komunita Saleziánov don Bosca, ktorá spravuje Národnú svätyňu Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska v Šaštíne-Strážach. Komunita organizuje vo svätyni modlitby za referendum. Pútnici sa modlia posvätný ruženec či litánie, robia adorácie pred Eucharistickým Ježišom a zúčastňujú sa na slávení svätých omší obetovaných za požehnanie prípravy a priebehu referenda. 

 

Katolícki veriaci z Nitry začali v nedeľu nepretržitú sedemdňovú adoráciu, aby modlitbou podporili úsilie súvisiace s referendom o ochrane rodiny. Adorácia sa koná v kaplnke Kláštora ružových sestier v Nitre na Šindolke. Začala ju svätá omša, ktorej predsedal nitriansky biskup Viliam Judák. V úvode svätej omše pripomenul dôležitosť prihlásenia sa k hodnotám, ktoré sú kresťanstvu vlastné. Do sedemdňovej nepretržitej adorácie sú zapojené všetky nitrianske katolícke farnosti. 

 

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ten rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: „Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“, „Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?“ a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies