Korean Air a Airbus sa spoločne uchádzajú o projekt výroby stíhačky

NETKY.SK • 24 Február 2015, 16:46 • 2 min
Korean Air a Airbus sa spoločne uchádzajú o projekt výroby stíhačky

SOUL - Letecká spoločnosť Korean Air (KAL) sa spoločne s vojenskou divíziou Airbusu uchádza o projekt výroby novej stíhačky pre juhokórejské vojenské letectvo. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

KAL a divízia Airbus Defence and Space predložili spoločnú ponuku pre tzv. program KF-X, ktorý predpokladá výrobu až 120 stíhačiek priamo v Južnej Kórei. Projekt má hodnotu zhruba 8,5 bilióna wonov (6,74 miliardy eur). Konkurenčnú ponuku predložil výrobca lietadiel Korean Aerospace Industries (KAI) spoločne s americkým zbrojným koncernom Lockheed Martin. 
     

Účasť v súťaži je podmienený tým, aby sa domáci uchádzač spojil so zahraničným partnerom, ktorý zabezpečí technickú podporu. I keď Južná Kórea má uzatvorené strategické partnerstvo s USA a mnohé zbrojné zariadenia pochádzajú práve spoza Atlantiku, najväčšie juhokórejské aerolínie považujú Airbus za najvhodnejšieho partnera. "V spolupráci s Airbusom vyvinieme vlastnú stíhačku, ktorá prekoná aj Eurofighter," vyhlásil KAL.
     

Juhokórejský úrad pre verejné obstarávanie Dapa plánuje do apríla preštudovať ponuky a víťaz bude známy v nasledujúcich mesiacoch. Pritom ide už o druhý pokus o súťaž, keďže pôvodný tender museli zrušiť. Začiatkom februára dostali ponuku iba od KAI, podľa zákona však v súťaži musia byť najmenej dve ponuky.
     

Južná Kórea si vlani od spoločnosti Lockheed Martin objednala 40 nových stíhačiek v hodnote 7,3 bilióna wonov. Stíhačky F-35A s najmodernejšou "stealth" technológiou, ktorá takmer dokonalo ukryje lietadlá pred radarmi, by mala armáda dostať v rokoch 2018 až 2021. Na súťaži sa vtedy zúčastnil aj Boeing so stíhačkou F-15 Silent Eagle a konzorcium Airbusu so strojom Eurofighter, ani jeden však neuspel.
     

Južná Kórea chce obnoviť stíhaciu letku a lepšie sa pripraviť na silu severokórejskej armády. Obidve krajiny sa od konca kórejskej vojny (1950 až 1953) nachádzajú stále vo vojnovom stave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies