Kórea: V čase zvýšeného napätia s KĽDR odstúpil šéf armády

NETKY.SK • 14 December 2010, 10:38 • 2 min
Kórea: V čase zvýšeného napätia s KĽDR odstúpil šéf armády

Kórea: V čase zvýšeného napätia s KĽDR odstúpil šéf armády

slovakia

left justify in out

Šéf juhokórejskej armády Hwang Eui-don dnes odstúpil zo svojho postu v súvislosti s kritizovanými investíciami do nehnuteľností v hlavnom meste. Rezignácia prišla v čase zvýšeného napätia na kórejskom polostrove po novembrovom delostreleckom útoku KĽDR na juhokórejský ostrov Jonpchjong.
      Hwang (56) bol náčelníkom štábu ozbrojených síl šesť mesiacov. Jeho žiadosť o predčasný odchod do dôchodku prezident I Mjong-bak prijal, informovala tlačová agentúra Jonhap.
      Vrchného veliteľa kritizovali médiá za značné zisky z investícií do nehnuteľností v Soule, keď mal vopred získať úradnú informáciu o uvoľnení regulácie na výstavbu.
      Hwang obvinenia odmietal. Predstaviteľ ministerstva obrany, ktorého citovala agentúra Jonhap, však uviedol, že "generál Hwang ponúkol odchod do dôchodku po mediálnych správach o jeho investíciách do nehnuteľností, pretože usúdil, že je preňho nevhodné ostať na tomto poste v čase, keď musí viesť reformu armády".
      Juhokórejská armáda je v stave zvýšenej pohotovosti po severokórejskom delostreleckom útoku z 23. novembra na ostrov Jonpchjong, pri ktorom zahynuli štyria Juhokórejčania.
      Vtedajší minister obrany Kim Tae Jong po dvoch dňoch odstúpil po kritike, že juhokórejská reakcia na útok bola príliš pomalá a laxná. Novým ministrom sa stal bývalý šéfa armádneho velenia Kim Kwan-džina.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies