Kórea: Juh odmieta ponuku Severu na obnovenie jadrových rokovaní

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 12:45 • 2 min
Kórea: Juh odmieta ponuku Severu na obnovenie jadrových rokovaní

SOUL - Juhokórejská vláda v pondelok odmietla údajnú ponuku Severu na obnovenie rokovaní o svojom jadrovom odzbrojení, pričom tiež odsúdila hanlivé vyjadrenia Pchjongjangu o juhokórejskej prezidentke Pak Kun-hje.

slovakia

left justify in out

Podľa čínskych štátnych médií Severokórejčania vyjadrili svoj záujem o návrat k rokovaciemu stolu v liste, ktorý v piatok čínskemu prezidentovi Siovi Ťin-pchingovi odovzdal vyslanec severokórejského vodcu Kima Čong-una. Severokórejské médiá sa o takejto iniciatíve zatiaľ nezmienili, juhokórejskí pozorovatelia však tvrdia, že namiesto úprimného deklarovania svojich úmyslov ide zo strany Pchjongjangu o gesto, ktorým chce upokojiť Peking.

Šesťstranné rokovania za účasti oboch kórejských republík, Číny, Japonska, Ruska a Spojených štátov sú prerušené od roku 2007, pričom Severná Kórea opakovane vyhlásila, že o svojom jadrovom programe nie je ochotná vyjednávať. Soul a Washington zasa trvajú na tom, že Pchjongjang musí najskôr preukázať svoje odhodlanie vzdať sa jadrových zbraní. Čína je pre Severokórejčanov naďalej dôležitým ekonomickým partnerom a diplomatickým ochrancom, a to napriek tomu, že po februárovom jadrovom teste v Severnej Kórei podporila nové sankcie zo strany OSN. 

Hovorca ministerstva zjednotenia v Soule Kim Hjung-sok v reakcii na údajnú ponuku odkázal, že "dôležitejšie ako slová sú činy". "Ak Sever chce naozaj dialóg, prvým krokom by mala byť odpoveď na našu opakovanú žiadosť o medzivládne rozhovory na pracovnej úrovni týkajúce sa priemyselného komplexu v Kchäsongu," povedal v narážke na spoločnú zónu, ktorej prevádzku Pchjongjang po zvýšení napätia na Kórejskom polostrove v apríli zastavil. Ministerstvo tiež odsúdilo najnovší útok na osobu juhokórejskej prezidentky, ktorú Sever označil za "konfrontačnú maniačku". Podľa pondelňajšieho vyhlásenia by sa mali Severokórejčania "v záujme prospešných medzikórejských vzťahov ovládať a krotiť". Samotná Pak, ktorá má budúci mesiac naplánované stretnutie s čínskym náprotivkom, v pondelok vyhlásila, že sa bude snažiť "užšie spolupracovať s Čínou s cieľom vyriešiť severokórejské otázky".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona