Kórea dúfa, že rokovania medzi Čínou a USA prispejú k zlepšeniu situácie s KĽDR

NETKY.SK • 17 Január 2011, 12:55 • 2 min
Kórea dúfa, že rokovania medzi Čínou a USA prispejú k zlepšeniu situácie s KĽDR

Kórea dúfa, že rokovania medzi Čínou a USA prispejú k zlepšeniu situácie s KĽDR

slovakia

left justify in out

Južná Kórea dnes vyjadrila nádej, že blížiace sa čínsko-americké rokovania pomôžu v nátlaku na Severnú Kóreu, aby sa vzdala svojho jadrového programu a prispela k zlepšeniu vzťahov medzi Kóreami.
      Americký prezident Barack Obama a jeho čínsky partner Chu Ťin-tchao sa majú stretnúť v stredu vo Washingtone v rámci rozšírenej spolupráce v bezpečnostných a ekonomických otázkach vrátane KĽDR.
      Pchjongjang musí podľa juhokórejského ministerstva zahraničných vecí urobiť výrazné zmeny v prístupe k zlepšeniu vzťahov medzi oboma Kóreami a prostredníctvom multilaterálnych rokovaní dosiahnuť denuklearizáciu.    
      Čína ako najbližší spojenec KĽDR hrá osobitnú úlohu pri tlaku na Pchjongjang a zachovaní stability na Kórejskom polostrove, povedala v nedeľu americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.    
      Čína nesúhlasí so severokórejským jadrovým programom a pokúša sa presvedčiť KĽDR, aby odstavila svoje jadrové zariadenia výmenou za ekonomické a politické zmierenie. Peking sa však zároveň domnieva, že USA a Soul musia urobiť viac pre to, aby zmiernili svoje rozpory s Pchjongjangom.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona